header

header
hairie

Ketagih Internet satu penyakit mental?

| Thursday, 2 April 2009
Baru-baru ini dalam satu tazkirah sebelum solat Jumaat di sebuah masjid di ibu kota yang dihadiri oleh penulis, khatib mengingatkan jemaah agar mengawasi anak-anak agar tidak terlalu leka dengan permainan komputer dan Internet.

Peringatan sebegini bukan kali pertama dilontarkan oleh banyak pihak.

Peringatan ini menggambarkan bahawa penggunaan internet yang keterlaluan adalah satu masalah yang perlu dipandang serius oleh semua pihak terutama ibu bapa.

Kebimbangan mengenai penggunaan Internet secara keterlaluan sehingga mencapai tahap ketagihan bukan masalah terpencil, malah pengkaji psikologi di Barat menganggap ia adalah masalah sejagat yang harus di ambil perhatian.

Pada Mac tahun lalu, pakar psikiatri Universiti Sains dan Kesihatan Oregon, di Portland, Amerika Syarikat, Dr. Jerald Block, dalam tulisan editorialnya untuk American Journal of Psychiatry berkata, masalah penggunaan Internet kini sudah menjadi serius di seluruh dunia dan tidak mustahil suatu hari nanti ia akan dianggap sebagai salah satu penyakit mental.

Menurut Dr. Jerald, beberapa kajian yang telah dibuat di beberapa negara mendapati masalah ketagihan Internet di negara berkenaan sudah mencapai tahap yang sebegitu serius sehingga kerajaan terpaksa mengambil langkah untuk mengatasi dan membendung masalah tersebut.

Di Korea Selatan misalnya, dalam satu kajian mengenai ketagihan Internet, kerajaan negara tersebut telah menganggap masalah ketagihan Internet sebagai isu kesihatan awam yang paling serius selepas berlakunya beberapa siri kematian di kafe Internet dan pembunuhan membabitkan permainan komputer.

Berdasarkan data yang diperoleh pada 2006, Korea Selatan menganggarkan kira-kira 210,000 kanak-kanak di negara tersebut yang berumur di antara enam dan 19 tahun menghadapi masalah ketagihan Internet dengan 80 peratus daripadanya memerlukan rawatan psikotropik dan 20 hingga 24 peratus lagi perlu dimasukkan ke hospital.

Bagi menangani masalah ketagihan Internet ini, kerajaan Korea Selatan pada Jun 2007 telah melatih 1,043 kaunselor bagi merawat ketagihan Internet dan menyenaraikan kira-kira 190 hospital dan pusat rawatan untuk tujuan ini.

Apakah yang dimaksudkan dengan ketagihan Internet? Ketagihan Internet secara dasarnya bermaksud penggunaan komputer yang keterlaluan dan berlebihan baik secara online atau offline.

Jika anda sebagai pengguna Internet mempunyai gejala seperti menggunakan komputer yang berlebihan sehingga meminggirkan hal-hal asas yang lain, merasa marah, tertekan dan murung apabila tidak dapat menggunakan komputer atau Internet dan begitu taksub terhadap penggunaan komputer sehingga ghairah untuk mendapatkan perkakasan dan perisian terkini yang ada di pasaran dan sering bertelingkah, menipu, mengasingkan diri daripada masyarakat dan keletihan, maka anda sebenarnya boleh dikategorikan sebagai ketagihan Internet.

source:http://www.utusan.com.my

4 Readers:

{ mesmerising1 } at: 2 April 2009 at 15:40 said...

tak sangat kot........
haha.....
ko ni/.......

{ Lady Leaya } at: 3 April 2009 at 21:26 said...

cthnye kola..duk studio duk men tenet..hahah

leyana_farra at: 5 April 2009 at 01:56 said...

lah kery ko sakit mental ke??

{ hairie } at: 12 April 2009 at 20:10 said...

lady: aku bkannye sakit mental pn......just pening2 jer..

yana: aku xsakit ar...tp prnh migrain..ape kaedahnye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean