header

header
hairie

jemputan ALAM 2009

| Thursday, 23 July 2009
semalam hari Rabu aku tetibe dapat poster ALAM 2009
kat studio...aku ternampak si Najwa yang pegang so aku mintak tengok jap..

tanya sama pokok...landscape as poetry..nampak macam best kan..aku tau mesti idea ni datang dari En Zul..tahniah2..!!!...

semester lepas en azrul ade jemput aku suruh datang..memang aku nak datang sebab bile dak2 uitm perak yang anjurkan mesti best..

en azrul ade bagitau yang ex-perak dijemput datang time ni..leh tolong2 dak2 part5 wat keje..aku pun xkisah...ley je aku datang..

ape pun harap2 ALAM 2009 berjalan ngan lancar..tanpa H1N1..ade artis jemputan..hehe...jom la kawan2 datang...

kepada team management ALAM 2009 uitm Perak, harap2 dapat wat keje ngan cemerlang tau...bagi naik name uitm perak tu...good luck!!!

hari Khamis dah..

|
nape aku suke hari khamis?.sebab kire dah penghujung kelas untuk tiap2 minggu..tul x?..ye ar, hari2 ade kelas pagi petang smpai malam, mane tak penat..

hari ni studio kitorang wat review pasal buku yang dah diberikan..aku pilih buku Hamid Shirvani yang bertajuk Urban Design Process..tapi tak abes bace lagi..kitorang kene wat summary ape yang kita paham berdasarkan buku tersebut..yang aku tau pasal buku ni, untuk inventory dan analisis kat urban area..

ni kononnye wat keje tapi ntah wat keje lain..ade yang tengok hindustan (yanti), main game (zul), syifa ngan smart tunnel...

disebabkan malas wat keje, so time to photo shooting...hehe..boring la ngadap buku jer...sesekali berangan best jugak..

penat membaca, pegang kamera...ape yang ade amik gambo je la..kikiki..tu kad matrix yang baru ambik semalam..cantik jugak tapi gambar kuning la..tak suke..

esok jumaat..agak free tapi petang kul 5pm sampai kul 7pm ade modul 1..pas tu sabtu pagi kul 8.30 sampai 5.30 ade lagi..pas tu aku kene rush nak balik kampung..atok aku kenduri malam tu..tak kisah la kalau aku sampai rumah kenduri dah abis yang penting aku balik..

ABC special...

|
pas kelas CaDD hari selasa tu kitorang pegi makan ABC kat seksyen 2..saje nak melepak..lagipun ni baru kali kedua aku pegi ..sebelum ni anku pegi ngan sepupu aku kat sini jugak la tapi kedai lain..

best giler tengok ABC nih..meriah sangat..ade banyak perisa: durian, jagung ngan coklat..tapi kitorang mintak perisa coklat jer..

sebenarnya kat seksyen 2 ni tempat baru..diorang dapat kedai baru yang lagi best..dekat ngan kolej, tempat tunggu bas..so, bile orang turun bas terus je pegi makan..dan untung la segala gerai yang kat situ.. tempat asalnya dulu kat depan wetworld Shah Alam..agak sempit dan tak cantik..tapi sekarang ni dah dapat tempat baru yang cantik dah so makanan kene sedap jugak..

make studio 04 clean...

| Friday, 17 July 2009
hari ahad 12hb ari tu ade la gotong royong bersihkan studio tapi malangnya ramai yang tak datang...jadi yang datang je la wat keje..

tapi tak semeriah mase kemas studio kat perak dulu (selalu teringat kenangan kat Perak)..

dalam tengah hari semua dah balik..dah siap katenye..

Aku Student UiTM Malaysia..

|
nape baru nak post yang ni?..padahal dah nak 2 minggu aku kat sini..aku mendaftar 4 hb julai sebagai pelajar uitm Shah Alam..dalam bidang yang sama jugak..tapi kali ni Sarjana Muda Seni Bina Landskap..

aku gerak dari rumah kul 9.30am ngan family & family sepupu aku coz die dapat jugak uitm..sampai kul 12.30 terus daftar kat Dewan Sri Budiman..

ni la pemandangan fakulti kejuruteraan dari umah sewa aku..aku duduk kt apartmen danaumas kat seksyen 7 ngan zul, azmi, ejat & 6 orang budak perancangan bandar..semuanya dari Perak..

5 hari lepas pendaftaran, ade pulak perjumpaan bersama departmen kat dewan kuliah..mase ni la nak kenal2 pensyarah, perlantikan AJK baru SOLAR ngan segala aktiviti yang akan dijalankan sepanjang semester ni.

ni la di antara muka-muka yang sambung degree..kire ramai jugak la..tapi yang penting perangai dari Perak still same..dibawa pulak ke Shah Alam..

ni la night view uitm dari rumah aku..cantik jugak tapi sekarang ni jerebu la..tak berapa bagus sangat..

umah sewa?..best la umah sewa kami..tingkat 7..ni bawang-bawang yang aku kutip kat umah..lebihan kawin ari tu..aku bawak segale periuk nasi elektrik, toaster, heater tapi blender je tak de..

duduk umah sewa kene la masak sendiri..tapi lauk tak same ngan kat umah yang mak aku masak la..tapi still sedap jugak..aku masak nasi 3 kali x fail pon..zul masak 3 kali, fail semua..lembik..haha..


perkra pertama mula-mula masuk sini, WIRELESS..aku cadangkan streamyx..tapi ade cadangan yang lebih baik dari Pokjat iaitu P1wimax..nasib baik ade coverage kat kawasan apartment ni..

so dengan penuh semangat, kitorang terus menuju ke Giant seksyen 18 sebelah pasaraya ole-ole..haha..on the spot..hu..sampai umah je terus install..pas 1 jam aku dengan penuh semangat terus main tenet...ni la hasilnye..

zOOm Malaysia..Penang|Langkawi|Padang Besar|Cameron Highlands

| Wednesday, 15 July 2009
salam..
hairie kembali lagi ngan entry baru..kali ni pasan melancong..aku di pelawa oleh abang kepada kazen aku..die ajak teman amik barang adik die kat Arau..study kat UiTM Perlis...perjalanan start hari khamis jam 7 pagi semata2 nak kejar tiket feri langkawi..last2 kul 6petang jugak dapat..

mase on the way tu sempt jugak la lalu kat jambatan Pulau Pinang..aku pun dah lame tak lalu..kitorang masuk dan U turn kat pulau dan meneruskan perjalanan ke Kuala Perlis..mase kat jambatan tu dapat latengok renovation kat tengah2 jambatan..kat menara tu..tengah pasang kabel baru..pas tu lorong dah tambah lagi 1 tapi bagi aku kenderaan still banyak jugak..


ni sebahagian daripada pemadangan Jambatan Pulau Pinang


ni baru sampai kat Pulau Langkawi/Langkawi Geopark dekat kul 7 jugak..pas tu terus amik keta sewa..menuju ke Pantai Cenang..


kitorang tido kat motel jer...ape ntah name motel tu..dah tak ingat pon..tapi selesa jugak ar..lagipun nak yang murah kan..sampai je magrib tu terus lepak ...tak pegi mane2 pun..penat giler..esoknye baru jalan2..

jumaat pagi kitorang sarapan ngan nasi lemak rm1..sedap jugak..hari ni memang dah rancang nak jalan2 1 hari..pelancong katenye..bukan selalu dapat jalan2 ni..

tau tak tempat ni..pas sarapan kitorang terus pegi langawi cable car. ni kali kedua aku pegi..kali ni free coz abang sedara aku yang bayarkan..teima kasih..

yang ni first time aku lalu kat jambatan gantung ni..memang gayat giler..dah la lantai die tu lubang2..bergoyang pulak tu..tapi mak cik aku rilex jer lalu..hu..

tu la mak cik aku..mak kazen aku yang bawak aku tu..tak pegang railing pon..aku sepanjang2 jalan kat atas ni kene pegang jugak tapi cover ar..wat2 tak pegang tapi gayat jugak...hahaha


kereta kabel yang best jugak..

pemandangan udara jambatan gantung..

pemandangan dari platform paling tinggi..selalu terfikir..cmaner ek orang2 ni wat benda ni kat atas bukit..tinggi pulak tu

tinggi ke?..tapi tak rase sejuk pun..angin tak de

sesuatu yang unik

pas tu terus pegi kat pantai pasir hitam..sebab pasir die warna hitam..tapi macam kotor sikit ar pantai tu..kat sini la aku shopping sikit2 ..haha

pas tu singgah jap kat pantai tanjung rhu..lawa jugak tapi panas..angin kurang..


kitorang pegi pulak lokasi beras terbakar..dapat jugak la tengok tempat die terbakar tu..

yang bestnye sebelum anda masuk ke kawasan beras terbakar tu, anda kene melalui kawasan kedai2 mejual pakaian, cenderamata dan makanan..so secara automatik mesti pelancong akan beli dulu pas tu baru tengok beras terbakar tu..

perjalanan diteruskan dengan mencari kedai gamat yang murah..
last2 singgah jugak kat nusantara maju tu..

gamat making...


pas tu menyiggah jap kat makam mahsuri..tiket murah jugak tapi bagi aku mahal jugak..ngenge..saje nak melihat cmaner mahsuri dibunuh..

ni la makam mahsuri tu tapi katenye ni bukan tempat asal beliau disemadikan..makam die dipindahkan dari tempat lain..tapi aku tak ingat dari mana..

Aishah..generasi ke-7 mahsuri..menurut cerita mahsuri dibunuh disebabkan fitnah..beliau diseksa dengan diikat pada sebatang pokok mati selama seminggu dalam cuaca panas..dan satu kejadian pelik berlaku apabila semua senjata yang digunakan untuk membunuh tidak menembusi badan mahsuri. akhirnya dengan menggunakan keris bapanya sendiri, mahsuri dapat dibunuh dan mengeluarkan darah putih..pelik kan..

perigi mahsuri

pas tu kitorang pegi pekan Kuah sebab nak beli tiket balik untuk esoknya dan shopping sekali..sempat la aku beli coklat2 yang sedap ini..balik umah dah cair...hu..

dalam mengejar mase u sempat la jugak singgah jap kat pantai cenang..tak sangke rupenye meriah giler kat situ..ramai mat/minah saleh yang datang..

banyak aktiviti macam mandi-manda, banana boat, jemur badan sambil baca novel, aktiviti mengumpat, berasmara, bola pantai, n macam2 lagi lah...

pas je sampai tanah besar pagi sabtu tu kitorang meneruskan perjalanan ke Arau untuk mengambil barang sepupu aku kat umah kawan die...sebelum tu sebenarnya kitorang dari Padang Besar..dengan tujuan membeli jeans yang murah2..

ni la suasana kat Padang Besar..lame betul diorang ni memilih seluar..penat aku tunggu..

banyak jenama2 yang popular ade kat sini..jom la..

dah puas shopping kitorang meneruskan perlajanan ke Cameron Highlands..kalau balik johor terus penat la..alang2 tu kitorang singgah la jap kat cameron..

pagi ahad tu terus balik ...sempat beli sikit2 jer..keta dah penuh..tak muat..

sebelum balik keta kene cek dulu..maklum la semalam dah penat mendaki..
hari ni nak turun pulak..

mase on da way tu seinngah jap kat Cameron Bharat Tea Plantation..melihat2..kejap jer..

turun lalu Tapah..memang pilihan yang TERBAIKK!!!...jalan terlalu bersimpang siur..naik hari tu lalu Simpang Pulai..okay sikit..aku terpikir bile la nak abis jalan ni..jauh lagi ker?..penat aku duduk dalam keta ni..

mase dah kat lebuh raya tu dah okay dah..rileks sikit..tapi hujan lebat giler kat Seremban..

memang lebat giler hujan tu..sampai ade eksiden..kereta langgar belakang kereta..lebih kurang 10 buah yang terlibat jugak..tapi yang ni yang paling menakutkan..entah macam mane boleh terbakar ni..mesti dahsyat kan..

ape pun alhamdulillah kami selamat sampai umah dalam kul 4.30pm..penat memang penat tapi puas sebab dapat berjalan-jalan naik keta ..selau naik bus..tak best..thanks to my abang sedara..lain kali ajak aku lagi tau...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean