header

header
hairie

zOOm Malaysia..Penang|Langkawi|Padang Besar|Cameron Highlands

| Wednesday, 15 July 2009
salam..
hairie kembali lagi ngan entry baru..kali ni pasan melancong..aku di pelawa oleh abang kepada kazen aku..die ajak teman amik barang adik die kat Arau..study kat UiTM Perlis...perjalanan start hari khamis jam 7 pagi semata2 nak kejar tiket feri langkawi..last2 kul 6petang jugak dapat..

mase on the way tu sempt jugak la lalu kat jambatan Pulau Pinang..aku pun dah lame tak lalu..kitorang masuk dan U turn kat pulau dan meneruskan perjalanan ke Kuala Perlis..mase kat jambatan tu dapat latengok renovation kat tengah2 jambatan..kat menara tu..tengah pasang kabel baru..pas tu lorong dah tambah lagi 1 tapi bagi aku kenderaan still banyak jugak..


ni sebahagian daripada pemadangan Jambatan Pulau Pinang


ni baru sampai kat Pulau Langkawi/Langkawi Geopark dekat kul 7 jugak..pas tu terus amik keta sewa..menuju ke Pantai Cenang..


kitorang tido kat motel jer...ape ntah name motel tu..dah tak ingat pon..tapi selesa jugak ar..lagipun nak yang murah kan..sampai je magrib tu terus lepak ...tak pegi mane2 pun..penat giler..esoknye baru jalan2..

jumaat pagi kitorang sarapan ngan nasi lemak rm1..sedap jugak..hari ni memang dah rancang nak jalan2 1 hari..pelancong katenye..bukan selalu dapat jalan2 ni..

tau tak tempat ni..pas sarapan kitorang terus pegi langawi cable car. ni kali kedua aku pegi..kali ni free coz abang sedara aku yang bayarkan..teima kasih..

yang ni first time aku lalu kat jambatan gantung ni..memang gayat giler..dah la lantai die tu lubang2..bergoyang pulak tu..tapi mak cik aku rilex jer lalu..hu..

tu la mak cik aku..mak kazen aku yang bawak aku tu..tak pegang railing pon..aku sepanjang2 jalan kat atas ni kene pegang jugak tapi cover ar..wat2 tak pegang tapi gayat jugak...hahaha


kereta kabel yang best jugak..

pemandangan udara jambatan gantung..

pemandangan dari platform paling tinggi..selalu terfikir..cmaner ek orang2 ni wat benda ni kat atas bukit..tinggi pulak tu

tinggi ke?..tapi tak rase sejuk pun..angin tak de

sesuatu yang unik

pas tu terus pegi kat pantai pasir hitam..sebab pasir die warna hitam..tapi macam kotor sikit ar pantai tu..kat sini la aku shopping sikit2 ..haha

pas tu singgah jap kat pantai tanjung rhu..lawa jugak tapi panas..angin kurang..


kitorang pegi pulak lokasi beras terbakar..dapat jugak la tengok tempat die terbakar tu..

yang bestnye sebelum anda masuk ke kawasan beras terbakar tu, anda kene melalui kawasan kedai2 mejual pakaian, cenderamata dan makanan..so secara automatik mesti pelancong akan beli dulu pas tu baru tengok beras terbakar tu..

perjalanan diteruskan dengan mencari kedai gamat yang murah..
last2 singgah jugak kat nusantara maju tu..

gamat making...


pas tu menyiggah jap kat makam mahsuri..tiket murah jugak tapi bagi aku mahal jugak..ngenge..saje nak melihat cmaner mahsuri dibunuh..

ni la makam mahsuri tu tapi katenye ni bukan tempat asal beliau disemadikan..makam die dipindahkan dari tempat lain..tapi aku tak ingat dari mana..

Aishah..generasi ke-7 mahsuri..menurut cerita mahsuri dibunuh disebabkan fitnah..beliau diseksa dengan diikat pada sebatang pokok mati selama seminggu dalam cuaca panas..dan satu kejadian pelik berlaku apabila semua senjata yang digunakan untuk membunuh tidak menembusi badan mahsuri. akhirnya dengan menggunakan keris bapanya sendiri, mahsuri dapat dibunuh dan mengeluarkan darah putih..pelik kan..

perigi mahsuri

pas tu kitorang pegi pekan Kuah sebab nak beli tiket balik untuk esoknya dan shopping sekali..sempat la aku beli coklat2 yang sedap ini..balik umah dah cair...hu..

dalam mengejar mase u sempat la jugak singgah jap kat pantai cenang..tak sangke rupenye meriah giler kat situ..ramai mat/minah saleh yang datang..

banyak aktiviti macam mandi-manda, banana boat, jemur badan sambil baca novel, aktiviti mengumpat, berasmara, bola pantai, n macam2 lagi lah...

pas je sampai tanah besar pagi sabtu tu kitorang meneruskan perjalanan ke Arau untuk mengambil barang sepupu aku kat umah kawan die...sebelum tu sebenarnya kitorang dari Padang Besar..dengan tujuan membeli jeans yang murah2..

ni la suasana kat Padang Besar..lame betul diorang ni memilih seluar..penat aku tunggu..

banyak jenama2 yang popular ade kat sini..jom la..

dah puas shopping kitorang meneruskan perlajanan ke Cameron Highlands..kalau balik johor terus penat la..alang2 tu kitorang singgah la jap kat cameron..

pagi ahad tu terus balik ...sempat beli sikit2 jer..keta dah penuh..tak muat..

sebelum balik keta kene cek dulu..maklum la semalam dah penat mendaki..
hari ni nak turun pulak..

mase on da way tu seinngah jap kat Cameron Bharat Tea Plantation..melihat2..kejap jer..

turun lalu Tapah..memang pilihan yang TERBAIKK!!!...jalan terlalu bersimpang siur..naik hari tu lalu Simpang Pulai..okay sikit..aku terpikir bile la nak abis jalan ni..jauh lagi ker?..penat aku duduk dalam keta ni..

mase dah kat lebuh raya tu dah okay dah..rileks sikit..tapi hujan lebat giler kat Seremban..

memang lebat giler hujan tu..sampai ade eksiden..kereta langgar belakang kereta..lebih kurang 10 buah yang terlibat jugak..tapi yang ni yang paling menakutkan..entah macam mane boleh terbakar ni..mesti dahsyat kan..

ape pun alhamdulillah kami selamat sampai umah dalam kul 4.30pm..penat memang penat tapi puas sebab dapat berjalan-jalan naik keta ..selau naik bus..tak best..thanks to my abang sedara..lain kali ajak aku lagi tau...

0 Readers:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean