header

header
hairie

di Putrajaya

| Monday, 16 November 2009
Sebelum balik kampung, aku meluangkan masa yek untuk pergi ke Putrajaya bersama Joe danMad Azrin. Mungkin disebabkan terlalu kebosana di rumah..haha. Janji Melayu..nak gerak pukul 8 tapi kul 10 baru gerak.Joe yang paling lambat..member die datang rumah katenye..

Millennium Monument..

tempat pertama yang kitorang singgah. Jambatan Seri Wawasan. Kehebatannya terletak pada senibinanya..memang best..aku membayangkan macam mana diorang boleh terfikir nak buat macam ni. melengkung sana sini. Dahsyat!! walaupun panas, kami tetap menguatkan semangat untuk bergambar jugak..rugi dowh..haha

Lepas tu kami pergi ke millenium monument..sunyi jer mungkin sebab dah nak tengahari kot..so orang tak ramai la.

Mula-mula aku ingat tempat ni just benda panjang tu je..tapi sebenarnya ade maklumat jugak..kalau korang jalan je sepanjang pedesrtian way tu kat kanan kiri ade maklumat pasal pembentukan Malaysia dari 1511 sampai sekarang..kat menara yang tinggi warna gold tu pulak ade Rukun Negara,.so agak berfungsi jugak la tempat ni

kalau tengok pandangan pelan tempat ni macam sesuatu yang pelik dan kitorang tak dapat teka apa bentuk ni..korang tau ke?

dan dari monumen ni kita boleh nampak pandangan yang jelas Masjid Besi...dari jauh nampak simple tapi korang try la pegi dekat..mesti terpegun gilerr.. (aku ni jakun sikit)

so bila kamera dah ada kat tangan tu macam-macam boleh jadi..lompat sana sini..terbang sana..tonggek sini,..

dah lama tak pergi Putrajaya..last pergi masa part 5 Diploma..trip housing and community design ngan En Izham..tak banyak yang berubah, semua nampak sama kecuali ade buat renovation kat park sebelah masjid Putra..berpagar segala..lagi 1 ade pertambahan bangunan dekat2 dengan PICC..

pas tu pegi la Taman Wetland..lagi la sunyi..menaiki menara yang tinggi tak tinggi..tapi memang tinggi..tinggi..agak gayat..tapi angin tak ada..agak panas...lama-lama baru ada angin..siap tido lagi kat sini..memang sunyi..

cukup la sekadar aku bagitau di Alamanda Putrajaya..korang nilai la sendiri gambar ni..kul 3.30 baru gerak pegi sembahyang Zohor kat Masjid Besi selepas puas berhibur segala..haha

sampai je terus sembahyang Zohor..dah nak masuk waktu Asar dah..cemass!!...bile masuk je dah rasa lain dah..dikelilingi besi yag dbentuk menjadi seni yang mencmeaskan..lengkung sana sini..memang menarik

siap ade tulisan Khat kat cermin..ayat-ayat suci Al-Quran..tapi kalau tengok dari segi maintenance agak kurang la..banyak kekurangan masa aku tangkap gambar ni..aku jalan keliling masjid.

Memang menarik bila tengok ade kolam kat sekeliling dewan sembahyang tu..aku siap rendam kaki lagi..sejuk gilerr..menenagkan fikiran..


pandangan ke luar dari masjid ni memang cantik..terus ke tasik dan kawasan pentadbiran..

masjid ni ala-ala syurga dunia la gitu,...

keunikannya terletak pada seni binanya..kata Mad Azrin die ade baca artikel mengenai masjid ni pasal masjid ni guna sistem angin..apa maksudnya?..jom cari

pemandangan dari pintu masuk utama ni terus ke Istana Kehakiman..merentasi Perbadanan Putrajaya..memang terancang la tempat ni..tapi sayangnya kawasan Putrajaya terlalu panas...sehinggakan aku jadi makin hitam...wawawa

korang tengok la macam mana besi-besi yang tak cantik tu boleh jadi cantik..dilentur menjadi seni yang menarik dan hebat..

bangunan sekeliling pun agak matching dengan masjid ni..ade la aesthetic value kat sini..

segala-galanya open..dewan sembahyang yag terbuka luas, water element, ..memang besar masjid ni..tapi peraturannya tak sama dengan masjid Putra..kat sini orang tak pakai tudung oun boleh masuk..kanak-kanak bebas bermain air dan berlari-lari. Memang aku akui ni masjid ni baru lagi tapi kene la ada orang yang jaga. Kat tingkat atas lantai kotor..macam tak ada orang jaga...

di luar masjid


meneruskan perjalanan ke PICC, singgah di jambatan Seri Gemilang..berhenti seketika walaupun tak bolhe berhenti..haha..

pemandangan ke arah Jambatan Seri Empangan. struktur memang unik..macam kat overseas tapi bukan kot..haha... kat sini aku tengok ramai pengantin baru yang but photo shooting..mengabadikan kenangan terindah bersama di sini...statement!!

umur dah 22..yang baju belang tu dah 23...aku 21..sape matured?

mula-mula aku tengok gambar ni memang best..belakang ade 1 struktur besar yang cantik..membayangkan sedang berada di negara orang..

tapi memandangkan hari nak ujan so kami sekejap je kat sini...tak boleh lama-lama...kang basah kuyup..haha

*kepada Joe ngan Shifa jangan malu-malu ek.

5 Readers:

{ Lady Leaya } at: 16 November 2009 at 19:43 said...

syifa hang out ngan boys jer tu..ahakz...ske letak gbr kontroversi...
xbek tau..huhu

{ joe FZR } at: 19 November 2009 at 11:18 said...

buat adiq keril..
Abang Joe dah agak da..kO mesti letak nye panas yang panas tengah panas tu..huhu..Anyway, cerita kO kita pergi Putrajaya tu sungguh menarik..kpd kengkawan da mase pe la sne...

{ hairieCERULEAN } at: 24 November 2009 at 17:10 said...

lady: kontroversi ker...aku x rase pn..haha

abg joe: wawawa..mst ko dh tnggu2 gmbo ni kn..haha..

Anonymous at: 25 November 2009 at 11:29 said...

hahahaha.....ske gmb syifa n joe.huu
HAWT nyah!!~

{ msi.my } at: 8 December 2009 at 23:02 said...

=]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean