header

header
hairie

ALAM 2009

| Tuesday, 29 December 2009
ALAM adalah singkatan kepada Perhimpunan Pelajar-pelajar Seni Bina Landskap Malaysia (Assembly Of Landscape Architecture Student Malaysia) di mana kali pertama diadakan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan yang kedua di Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Dan kali ketiga perhimpunan ini diadakan di Universiti Teknologi Mara cawangan Perak (UiTM Perak) pada 7 Disember hingga 10 Disember 2009.

Kali ini kontinjen-kontinjen yang menyertai adalah:
Universiti Teknoologi Mara Perak
Universiti Teknologi Mara Shah Alam
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Universiti Putra Malaysia
Universiti Teknologi Malaysia
Kolej Komuniti Selandar
Kolej Komuniti Masjid Tanah
Institut Kemahiran Mara Sik

HARI PERTAMA: aku datang sehari sebelum hari pendaftaran. Masuk bilik je dah macam kat hotel. Dah ada tikar getah (mcm karpet) pas tu katil ade kain pink..lawa.. aku datang sebagai sukarelawan ALAM di mana tugasnya adalah suka-suka hati..tanya alia..haha

petang tu dah kene buat panji. Peserta dibahagi kepada 20 kumpulan dan mereka kena buat panji untuk kumpulan mereka. Tema ALAM kali ini 'Tanya Sama Pokok' (Landscape As Poetry)..pengembaraan seorang lelaki bernama MJ ..

malamnya, ade majlis perasmian ALAM 2009 di Dewan Seri Iskandar. memang menarik sebab sebelum ni majlis perasmian biase-biase je. Kali ni memang lain..unik | hebat | simple | cantik...

Perasmian dilakukan oleh Mantan ILAM..tapi aku tak ingat namanya. tak pe la..die punya berucap memang lama..budak-budak ni dah boring dah..

Malam tu temanya Tradisional tapi kitorang yang sukarelawan ni tak tau tema tu. yang kitorang tau korporat. So dengan yakinnya aku pakai la kemeja. tanpa rasa malu dan tahap keyakinan yang tinggi di dalam diri kitorang pun masuk je la.

HARI KEDUA: Pembinaan Public Art : Refleksi ALAM 2009. bermaksud, peserta perlu memasang/mengikat payung pada rangka buluh yang disediakan di lereng bukit berdekatan Padang C. Ia dipanggil Wall Umbrella.

Apa yang bestnya, Wall Umbrella ni direkodkan di Malaysia Book Of Record. memang best..panjangnya dalam 200 meter lebih..Sijil MBOR disampaikan pada malam dinner.

lepas je payung dah dibukak secara serentak, semua sibuk mencari kamera..memilih: tak nak kamera kecik semua cari DSLR..haha..memang meriah. panas-panas pun diorang sanggup tahan.

rasa best bila dapat berkumpul macam ni..pas tu pakai baju sama kaler..hitam jerr...dan kitorang dah la datang lambat pas tu tak pasang payung 1 pun..last2 sibuk jugak bergambar..tak malu ke!!..haha

Petang pulak ade Sukaneka ALAM 2009: Sukan dan Kreativiti. kali ni ALAM agak rileks sikit..main dam ular gergasi. memang besar dan best giler..kalau kene kat petak yang ada ular jer jumpulan tu kene baling tepung ngan air..kesian diorang tapi best pulak aku tengok..

kebetulan petang tu hujan lebat giler masa main dam ular tu..nasib baik pihak penganjur ade sedia baju hujan..comel pulak tu..siap boleh buat catwalk lagi...

Dan sebelah malam setiap kumpulan kena buat Panjut buat Sang Puteri. mula-mula buat di studio dulu dan kemudian diterbangkan di padang.

kitorang sukarelawan ni tak payah susah-susah buat sebab pihak penganjur dah sediakan untuk kami..tapi tak terbang semua pun..

berapa ketul je yang terbang. tu pun kejap jer..tak lama...tapi memang best la..aku mana pernah buat benda ni..dia ala-ala tanglung la cam tu..


HARI KETIGA: Forum Akademik: yang bertajuk Revolusi Bidang Seni Bina Landskap tapi kitorang tak pergi sebab bangun lambat. Malam tu kitorang kene pasang kain kat khemah dinner..banyak pulak tu..last2 aku pegi time presentation jer..Pembentangan Pertandingan antara Delegasi..aku tak ingat apa tajuknya tapi mereka kena buat video klip pasal our future dan arca globe ..dan mereka kena present depan juri daripada Veritas Landscape.

aku rasa kalau kau yang kena present mesti berdebar-debar gilerr..mane taknye kene present depan ramai orang..

Sebelah petang pulak walaupun agak lewat ade pulak Bengkel Seni : Eksperimentasi Ruang Melalui Pergerakan Badan. die macam kau luhkan perasaan melalui pergerakan anggota badan dan riak muka tanpa suara. Ade yang tak suka dan ada yang suka..

dan mereka kene persembahkan kepada fasilitator dan kitorang semua la..hu..ade yang best dan ade yang tak best..

pelbagai macam rupa dan gaya..yang poyo memang poyo..yang malu memang lagi malu...yang over memang sentiasa over...

Malam tu pulak ade Malam Penutup ALAM 2009..dinner giteww..bertemakan Semalam Di Kayangan..semua kene pakai putih pink blink-blink..aku pakai baju lama jer..yang ade sorang ni siap pakai gaun lagi..dah la malam tu hujan..sedey2...nasib baik berhenti..

dapat bergambar bersama dayang dan ratu..ekspresi dari kayangan la katenye...tapi memang best idea-idea tu..mane ade orang lain buat...

malam tu paling istimewa sebab ada Adibah Noor yang cantik...memang teruja aku nak dengar dia nyanyi secara live...vokal memang meletopp!!!...tapi kitorang tak dapat nak bergambar bersama Kak Dibah ni..pas nyanyi je terus balik..

Dan pada malam tu jugak pengumuman pemenang bagi setiap pertandingan yang diadakan...semua berdebar-debar menanti keputusan yang bakal di umumkan...dan UiTM Perak mengekalkan kemenangan dua kali berturut-turut sebangai kontinjen terbaik!!..tahniah!!....tempat kedua milik UIAM dan ketiga milik UPM..terasa makin hebat budak-budak diploma ni..UiTM Shah Alam tak menang lagi..tak pe la...

Dan ALAM edisi ke 4 akan diadakan di UPM Serdang..mungkin lebih menarik kot..hehe


HARI KEEMPAT: Mesyuarat Delegasi ALAM 2009. Sedang aku berjalan-jalan menuju bilik tv tiba-tiba En Bobo panggil aku suruh pergi Mesyuarat Delegasi..sentap aku..tap aku pegi je la..dah aku yang kena kan..

dalam mesyuarat tu para wakil delegasi dikehendaki memberi komen mengenai ALAM yang berlangsung. Wakil tuan rumah iaitu En Azrul dan Zaedi sedia menjawab...padan muka kene tembak...beng..beng..beng..haha..

antara komen:
Tahap kebersihan makanan; ada bulu ayam (dari UTM)
Keselamatan; ade orang lelaki masuk homestay perempuan (dari UTM)
Kene ke jemput atris? (dari UTM)

tap secara keseluruhannya ada yang tanya ape kesan ALAM terhadap pelajar, adakah aktiviti memberi kesan kepada pelajar?..ALAM kali ni terlalu rileks..

dan aku dengan di Facebook: ade peserta mengutuk penganjur?..jeng..jeng..jeng..nasib baik aku tak dapat details pasal cite tu..diorang tak puas hati kot pasal ALAM ni..

Dan Perbincangan mengenai tuan rumah ALAM bagu tahun 2010 ..Universiti Putra Malaysia menjadi tuan rumah bagi 2010 dan Universiti Teknologi Mara Shah Alam bagi tahun 2011..nampaknya lepas ni dua-dua IPTA ni kene la bagi aktiviti yang berkesan dan menarik kepada peserta...kang nanti kene lagi kang..

Reunion 5ST1@ alumni SMKPS

|
setelah setahun lebih merancang untuk buat reunion secara holiday macam bercuti kat pantai or mane-mane resort tak jadi akhirnya kitorang buat je kat sekolah lama SMK Penghulu Saad. Best jugak walaupun agak formal.

Secara tiba-tiba je kene buat mesyuarat untuk alumni sekolah. Ramai yang tak tau pasal mesyuarat ni. Sebenarnya pihak atasan yang suruh iaitu cikgu-cikgu kitorang. Diorang nak mewujudkan alumni sekolah di mana, kelas kitorang sebagai ahli majlis tertinggi la macam tu. batch kitorang yang mula dulu.

Dalam meeting tu ade la buat pemilihan jawatan-jawatan dan aku dilantik sebagai Exco publisiti bersama Dina. Memang sah mulut aku sesuai untuk sampaikan berita...hahaha

Dan lepas tu majlis diteruskan macam biase la. kitorang kena tulis name, no hp, alamat dan email sebab nanti kalau ada pape senang nak hubungi.

persembahan pembukaan dari Aliff. Pelajar Institut Pendidikan Guru Perlis bakal guru muzik. lagu?kau ilhamku ngan Yuna dan sebenarnya. Nyanyi ramai-ramai. Memang best teringat time Koir masa tingkatan 4..

Aktiviti yang dibuat masa reunion ni: Sepontan..tapi aku tak berapa familiar ngan cerita ni. Setakat tengok sikit-sikit kat youtube ade la. ni sekadar suka-suka je tapi masa acara ni berjalan, ramai yang buat hal sendiri. Maklum la dah lama tak jumpa, mesti nak sembang-sembang.

Yang bestnya ada karaoke. semua orang bleh nyanyi tapi aku segan la nak nyanyi kat public..haha..kat K-Box boleh la..haha

akibat dah lama tak jumpa, sembang pun sampai ke luar sebab kedengaran suara sumbang dari dalam..nyanyi tah pape...lagu dangdut ngan lagu-lagu lama...Pada Syurga Di Wajahmu..

aku menyibuk je masa diorang nyanyi.

menu hari tu dimasak oleh mak Kamalia. Nasi hujan panas ngan lauk-lauk segala. yang best ada sate..sedap jugak walaupun ramai yang kata tak sedap..


Dewan ni la yang jadi pilihan kitorang. Dewan sekolah yang selalu buat periksa. Tapi sekarang dah pindah ke bangunan baru. Agak sunyi dari kebisingan budak-budak.

Last sekali, kitorang bergambar beramai-ramai ala-ala gambar untuk majalah sekolah gitu...haha..

AIDILADHA 2009/1430

| Tuesday, 22 December 2009

Tahun ni keluarga mak cik aku buat korban..2 ekor..anak-anak ada 7 orang so cukup untuk sekor. yang lagi seekor mak cik aku ngan name-name lain termasuk mak aku..

sebagai jiran terdekat dan sebahagian daripada keluarga, mak aku buat sedikit juadah untuk orang kampung yang bersama-sama menumbangkan lembu. Bubur kacang merah(new favourite aku) ngan roti jala.

Raya jatuh hari jumaat tapi mak cik aku buat hari Sabtu sebab jumaat tu terlalu pendek la..nak sembahyang lagi kan..

pada pendapat aku kan, lembu-lembu sekarang ni semua kecik-kecik. Tu pun harga dah mencecah 2000 ke atas. kalau nak lagi besar, tambah la duit lagi..mahal dowh..

yang kesiannye, bila dah diagih-agihkan tak sampai sekilo pun. Ade la dalam 400gram jer...sikit sangat..

aku masih berbangga dengan orang kampung aku ni. Tengok la, ramai yang datang sama-sama membantu menumbangkan lembu. Kalau rewang majlis perkahwinan pun ramai jugak. Ada sesetengah kampung (kampung sebelah) rewan pun tak de orang. Malas katenye..


tengah-tengah syok menumbangka lembu tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. baru nak tumbangkan lembu yang kedua. tali dah ikat kat kaki lembu tu..hujan pulak..terpaksa la stop dulu.

Pas tu baru sambung selepas 1 jam hujan tak berhenti. Lembu yang ni susah sikit nak tumbangkan. ganass!! sebab lembu ni bukan lembu yang diternak dalam kandang. Ni lepaskan kat kebun sawit. agak liar jugak la sebab dah biasa berjalan..dah tumbang bangun balik..berkali-kali.

akhirnya selesai semua tapi lambat sikit sampai pukul 2pm..kalau ikutkan tengah hari dah habis siap..ni sebab hujan tu la..dan pas tu aku kena siap-siap untuk majlis reunion budak lekas aku petangnya..dan aku tidak berkesempatan untuk masuk blog sebab gambar ade kat kamera sepupu aku..nanti la..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean