header

header
hairie

Landscape Architecture Colloquium 2010 UPM

| Tuesday, 19 January 2010
Kolokium Seni Bina Landskap telah berlangsung di Panggung Percubaan Universiti Putra Malaysia pada 14 dan 15 Januari 2010. Dengan kerjasama Jabatan Seni Bina Landskap, Fakulti Rekabentuk & Senibina, UPM.

skema betul ayat tu..haha..tapi betul la tu. Kolokium tu same maksud ngan forum@talk..cume nak bagi menarik lagi benda tu. Kalau ikut dalam buku program yang dah diedarkan, Kolokium Seni Bina Landskap ni berharap agar kita dapat mendengar idea dan hasil kerja daripada para profesional dalam skop 'sustainable development' bagi meningkatkan lagi kualiti kehidupan daripada tanah kita yang hijau sehingga la ke langit yang biru (sebab tu la tema nye 'green land blue sky)

Jadinya, kolokium ni telah menjemput para penceramah daripada profesion yang berbeza untuk berkongsi pendapat dan idea yang boleh memberi manfaat kepada semua terutamanya kepada 'environmental designers'

Antara Penceramah: Prof. Dr. Ismawi Zen (UIAM)
Mukhlis Nor (Penulis lirik lagu Hijau)

Datuk Lat (Kartunis Negara)


Kitorang gerak dari UiTM jam 7.30 lewat setengah jam daripada jadual asal..dan dalam kul 8.30am sampai la kat UPM yang sungguh hijau dan sunyi..jauh berbeza dari UiTM Shah Alam. Sampai je terus masuk dewan yang ala-ala Dewan Sri Budiman saiz die...

Perasmian dimulakan dengan benda-benda biase; ucapan, montaj, segale lah...tapi yang penting video klip: mula-mula macam kat oversea (sebab ade pokok sebatang ngan rumput yang hijau..) pas tu alamak!!...agak fail la sebab nampak pokok kelapa sawit..adoiii...sayang gilerr...tapi credit to UPM ..kat tempat lain mane ade lawn sebesar alam yang cantik tu...

Time makan yang paling best..sedap giler nasi lemak tu..nak tambah lagi segan..pas tu ngan teh tarik lagi..dah macam kat umah dah..

Sesi dimulakan dengan pembentangan master plan Mekah oleh Prof Dr Ismawi Zen..tajuk memang menarik tapi sayangnya die tak boleh tunjuk master plan Mekah yang sebenar atas sebab-sebab tertentu..dan saat ini aku baru tau yang rupenye semua gambar design Mekah kat internet tu hanyalah skematik jer..bukan yang sebenarnya..So jadinya dalam ceramah tu die banyak bagitaw pasal isu-isu yang timbul dan sejarah Mekah tu sendiri..

Selepas zohor pulak sambung lagi ceramah. Kali ni dari penulis asal lagu 'hijau' nyanyian Zainal Abidin...(lagu tema ALAM 2008 UTM).. dia bagi ceramah pasal environment dan bidang kita ni berdasarkan pandangan beliau..siap nyanyi secara live lagi lagu tu..tapi tak abes pun..ie ni sebenarnya Landscape Architect..tapi gaya cam agak sempoi jer...


Kemudian disambung lagi dengan ceramah dari Datuk Lat, kartunis yang melukis kartun 'kampung boy' kat kapal terbang Air Asia...dia cerita pasal budaya kita di mata dunia..zaman beliau kanak-kanak dan remaja beliau diterapkan ke dalam kartun kampung boy beliau...memang cantik!!

Dan cakap-cakap lagi..lagi..pune la ingat dah nak abes last2 ade pulak sesi konklusi dari semua penceramah..huh..dah nagntuk gile ni tapi terpaksa la tahan..

Dan penutup; ingatkan ade ucapan pendek je tapi Ya Allah panjangnye ucapan....siap promo lagi UPM..agaknye die ingat kitorang ni lepasan SPM/STPM kot..nak suruh masuk UPM la...dan lagi 1 yang penting ALAM 2010..kat sini yek nak buat..;there is no place like home'

tapi kan UPM lawa la..sape nak masuk, masuk la..aku tak dapat menghalangnya...gile bangge dapat jadi student UPM>.haha..universiti dalam hutan..hijau, sunyi, bersih, tak sesak, cantik...

suke bergambar time-time macam ni..walaupun kamera aku ni kecik jer tapi ade jugak yang nak masuk kamera aku...hahaha...(statement)..cube teka baju sape paling baru..dan sape paling cantik & cute..wiwiwi..

gigh beratur menunggu giliran nak makan...kalau korang nak tau kitorang ni la dari UiTM Shah Alam yang memenuhkan dewan tu..bayangkan kami ade 100 orang pelajar. Sedangkan tuan rumah pun hanya sedikit dan campur dengan wakil-wakil syarikat yang datang..anda perlu la berbangga menjadi warga UiTM Dihatiku yek...UPM rumah kedua ku..

depan kamera berlakon gile...mase tu ade pameran dari student final year UPM...berdasarkan ape yang aku tengok, mereka macam kene cari satu tajuk dan kene buat research la..bajett...hahaha...

dah2..pnat la tulis panjang2..!!

3 Readers:

zai baek at: 20 January 2010 at 22:40 said...

ak r y cute..
ak r y pki bj br..
br bwk dr umah,
br gosok pg 2,
br bsuk mggu lpas nye...he

{ msi.my } at: 22 January 2010 at 00:48 said...

bestnyeerr....nak ngecek sape yg baju baru tu..nak ngecek...hum,knape ader byk gmbar mat azrin???hhehe...

{ hairieCERULEAN } at: 22 January 2010 at 09:28 said...

sharoll, gmbr mad azrin tu kebetulan jer...aku nk try buat gmbr candid tp tah cmaner die plak yg bnyk dlm gmbr tu..ahahaha....(bajet photographer berjaye)...hahahaha.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean