header

header
hairie

Pembentangan Projek Akhir LAR 626 | Environment & Sustainable Construction

| Wednesday, 22 December 2010



05 November 2010, hari yang ditunggu sudah tiba dan hampir ke pengakhirannya. Projek akhir yang sungguh rumit dan teliti akhirnya telah dibentangkan dengan jayanya walaupun dapat komen yang tidak memberangsangkan dari panel pensyarah.









Kali ni kami diberi 1 tapak yang mempunyai garisan kontur yang berbeza dan perlu membuat pembangunan yang mengambil kira keseimbangan persekitaran. 





Lot yang perlu dibangunkan  diatas tapak ini adalah 10 buah banglo, 2 unit apartment 8 tingkat, 10 buah rumah berbandung, sebuah taman permainan, gelanggang tenis dan juga gelanggang bola keranjang.








Bukan sahaja letak secara suka hati lot tersebut tetapi perlu mengambil kira topografi kawasan. Kalau dah curam sangat memang tak sesuai untuk pembangunan. Kena la cari kawasan yang agak rata dan kalau perlu buat ‘cut & fill’.









Agak menyakitkan dan memeningkan kepala semasa buat pengiraan. Aku jenis yang tak suka mengira jadi aku cuba tolong kat bahagian-bahagian lain yang aku boleh buat. 






Setelah berminggu-minggu menumpukan kerja subjek ini sahaja dan hampir melupakan subjek lain, akhirnya hari pembentangan pun tiba.







 Pembentangan semua kumpulan berjalan dengan lancar dan berlarutan sehingga petang Jumaat tersebut. Komen untuk kumpulan kami agak menggerunkan tetapi insyaallah semuanya akan okay.





Kepada ahli kumpulan no 2, terima kasih atas kerjasama yang diberikan. Kalau termarah, terngumpat tu aku mintak maaf la ye. Mungkin terlalu tertekan dengan kerja-kerja ni. Dah salah kena buat semula, kena kira semula dan print semula.  TERIMA KASIH








2 Readers:

{ Lady Leaya } at: 22 December 2010 at 17:11 said...

jerawat aku cover sikit..hahaha

{ HAIRIEcerulean } at: 22 December 2010 at 17:14 said...

cntik kot...hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean