header

header
hairie

GIVEAWAY 3 SPONSOR

| Thursday, 10 March 2011
Assalamualaikum para blogger tegar. Kali ni aku nak menulis secara ringkas atas arahan pihak penganjur mengenai segmen Giveaway 3 Sponsor yang diilhamkan oleh penulis blog yang pernah masuk ruang Infiniti di suratkhabar Kosmo! iaitu Eqbal Zakaria

Bocah-bocah mangan sego,
Mangan karo sambel iwak neng ndapor,
Yok la kabeh monggo-monggo,
Nggolek pasal neng 'Giveaway 3 Sponsor' 

Sak urunge turu mboco ndungo,
Lel lali mboco engko ngipi turu neng njero kepok,
Rugi sopo sing ora melebu 'Giveaway 3 Sponsor',
Engko wong lain sing entok hadiah, ojo kapok!  

Itulah sedikit sebanyak pantun melayu yang telah dialih bahasa ke bahasa jawa. Okay kat bawah ni, aku nak bagi versi dalam bahasa Meelayu tapi pastinya, tak akan jadi sedap, jadi pihak penganjur sila abaikan pantun yang di bawah ini. Saya hanya mahu bagi orang faham apa yang saya tulis di atas.

Budak-budak makan nasi,
Nasi dimakan dengan sambal ikan di dapur,
Jom la semua singgah-singgah,
Cari pasal di Giveaway 3 Sponsor'.

Sebelum tidur baca doa, 
Kalau lupa nak baca nanti mimpi tidur dalam keranda,
Rugilah siapa-siapa yang tak sertai Giveaway 3 Sponsor,
Nanti kalau orang lain dapat hadiah, jangan menyesal.

 Khas untuk American Javanese, Noona Anes
MARI SAMA-SAMA MENGHARGAI KEPELBAGAIAN BAHASA KITA (^_^)






5 Readers:

{ CikHanis } at: 11 March 2011 at 00:27 said...

aku kene wtp ne?
HAHA.
PAHAM!

{ eqbalzack } at: 11 March 2011 at 07:23 said...

terima kasih join GA abg eq hairie...jap lagi abg eq linkkan ke blog..

p/s: abg eq belajar sesuatu hari ni..bahasa jawa...hehe

{ hairie } at: 11 March 2011 at 09:38 said...

Anis: haha...ko spesis American Javanese..hahah...kn au dh bg translatenye, so bace lah!!

Abg Eq: welcome! (^_^) lagipun saje nk meriahkn dunia blog ni..ape yg boleh dikongsi, kita kongsi la..heee .. Saya memg jawa bang..hehe..tp saya pasti sebutan abg mst x btol kn..haha..xpe2 nnt saya boleh ajr kalau free.hehehhe

{ mesmerising_wan } at: 12 March 2011 at 00:44 said...

ahahha! bestnye,, nak lagi2
wat la lagi!! hehe

{ hairie } at: 12 March 2011 at 07:21 said...

hahaa..aku cube memahami ayat ko..hahahha..... nk try je la wan..kalau ade rezeki tu ade la..hikhik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean