header

header
hairie

Malam Nisfu Syaaban

| Saturday, 16 July 2011
Assalamualaikum kawan-kawan blogger, malam ini akan diadakan sambutan Nisfu Syaaban di masjid kampung aku tapi aku tak dapat nak sertainya sebab aku berada di Shah Alam. Bila bercakap tentang Nisfu Syaaban ni, kita mesti tertanya-tanya apa kelebihannya pada malam tersebut?jom baca petikan hadis di bawah:

Dari Abu Hurairah r.a : Nabi saw bersabda : “Telah datang kepadaku Jibrail pada malam nisfu Syaaban dan dia berkata : “Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintulah rahmat dibuka. Maka berdirilah dan kerjakan solat lalu angkatlah kedua tanganmu ke langit”. Kata saya : Hai Jibrail, apakah erti malam ini?” Dia menjawab : “Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah swt mengampuni orang-orang yang tidak mensyerikatkan Allah dengan sesuatupun, kecuali para ahli sihir, dukun, orang yang suka bermusuhan, peminum khamar, orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang yang suka mengadu domba dan orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni sehingga mereka bertaubat dan tidak mengulangi.”
 
Betapa hebatnya malam Nisfu Syaaban ni. Agak rugi apabila pada malam tersebut tidak dipenuhkan dengan perkara kebaikan yang semestinya mendapat rahmat daripada Allah SWT. Biasanya pada malam Nisfu Syaaban, akan diadakan bacaan surah Yasin sebanyak 3 kali dengan niat supaya hidup diberkati, ditetapkan iman dan juga keselamatan hidup. Kemudian, diadakan pula solat sunat tasbih 4 rakaat. 

Itu adalah sebahagian amalan semasa nisfu syaaban. Setakat itu sahaja aku nak kongsi dengan korang semua, jadi jangan lupa malam ni tau (^__^) 

Nak baca lagi?jom klik sini 
 
S E K I A N   T E R I M A   K A S I H

8 Readers:

{ Cik Meyo } at: 16 July 2011 at 17:03 said...

niceee :D

{ Ezay Hadry } at: 16 July 2011 at 17:33 said...

inshaAllah kita pergi ramai2..nice info

{ ZWAN SABRI } at: 16 July 2011 at 19:21 said...

Thanks for reminding us.. ;)

MySuaraBlog: Lelaki Gemuk Sperma Sikit

{ Nur Hazwanie Roslan } at: 16 July 2011 at 22:06 said...

nice info,,,

Anonymous at: 16 July 2011 at 22:37 said...

Sedikit pembetulan. Amalan mlm nisfu syaaban spt baca yasin 3x dan puasa keesokan hari ada dijelaskan hukumnya (bukan sunnah). Sila rujuk http://muscom.iluvislam.com/?p=801.

p/s: Cerekarama mlm ini, tajuk Ziarah ada dinyatakan dlm satu babak yg amalan ini adalah bidaah

{ AdyBudika } at: 16 July 2011 at 23:20 said...

perkongsian berguna...

Anonymous at: 2 February 2013 at 10:38 said...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#4104]accutane online without prescription[/url] - accutane cost , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#5679 accutane online

Anonymous at: 4 February 2013 at 16:35 said...

[url=http://buyonlinelasixone.com/#14395]cheap lasix[/url] - buy lasix online , http://buyonlinelasixone.com/#16597 lasix no prescription

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean