header

header
hairie

Pemandangan Luar Kawasan Istana Negara Jalan Duta

| Friday, 25 November 2011
Assalamualaikum kawan-kawan..
Hari ini just nak kongsi dengan korang semua pasal foto! Foto Istana Negara yang baru di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Tapi aku nak kongsi foto yang diambil di bahagian luar istana sebab aku rasa sangat menarik si Engineer tu main dengan landform kawasan tu. Mana yang kena retain, kenalah retain kan.



Foto ni yang paling aku suka sebab tunjuk kawasan keseluruhan istana tersebut. Korang tengoklah, kawasan hijau kat keliling tu sebagai barrier & sebenarnya kan, pembangunan yang berlaku di sekeliling kawasan istana mestilah tidak boleh lebih tinggi daripada istana atas sebab-sebab keselamatan. Maksudnya, dalam radius yang telah ditetapkan (contoh 1km daripada kawasan istana), tak boleh ada bangunan yang lebih tinggi daripada bangunan istana. Jap lagi kang, ada pengganas yang cuba nak tembak orang-orang kat istana tu.

Inilah pandangan dari udara kawasan Istana Negara yang dikelilingi oleh kesibukan Jalan Duta.

Tengok kat belakang istana tu, itulah kawasan apartment mewah yang aku raca macam cendawan lepas hujan. Kalau korang nak tengok view yang menarik kawasan apartmen tu, korang boleh tengok dari Plaza Tol Jalan Duta. Mesti anda teruja dengan pemandangannya walaupun just rumah sahaja. Tapi, bagi aku cantik (^__^)



Sumber foto: Google





19 Readers:

{ Aman Ibrahim } at: 25 November 2011 at 17:41 said...

Nice! thanks for sharing this Hairie

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 25 November 2011 at 18:31 said...

hehe sama2 aman (^__^)

{ Za } at: 25 November 2011 at 19:18 said...

where's jalan duta?oh sory.grr...
i love the pixie u take on.then...god job!

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 25 November 2011 at 19:22 said...

jalan duta kat KL, yg ade msjid wilayah, bangunan MARTRADE, dan juga pjbt LHDN.. tol jln duta tau? kt situ la... huu.. yg ade Sri Hartamas tu.. hoho . eh2 pic ni bukan aku yg ambik, ni pic dr google... (^__^)

{ Putera Katak } at: 27 November 2011 at 01:14 said...

hurm.bagus adik aku sorang ni. ;) byk update benda.jgn final x di update sudah.ok? ;)
papehal pun, kenapa berbelanja besar buat istana ni?rakyat?rumah orang miskin?*sigh. sedihhh

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 27 November 2011 at 10:45 said...

kehkehkeh yes abg. ;) .. ni bile free n available je update blog..bile rase nk update, bru la update..kerja tetp jalan walaupun progress agk lmbt ..tp still kne kuatk smgt jgk! (^___^) thanks1
dlm paper kata istana tu sg lambang kita punya sistem beraja, .belanja besar? diorg dh memg ade peruntukan utk buat istana ni dh lame dh... yg lain2tu aku xtaw nk jwb cmane.. meh la kite pikir sme2 ye (^__^)

{ khairul akmal bin azman } at: 28 November 2011 at 13:54 said...

cam xpert je tgkp gmbr..teringin nak ade camre mahal..tp x mampu lg..

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 28 November 2011 at 15:18 said...

KA: ni bukn aku yg tngkp taw..ni aku amik dr google..gmbo2 ni amik dr helikopter.. dan ada juga yg zoon dr menara KL wow!!! betapa pnjg lens tu

{ ainol akasyah } at: 29 November 2011 at 01:33 said...

tak pernah masuk istana aptah lagi melihat istana negara..thanks sudi berkongsi..boleh tahan besar gak ek

{ Saiazuan } at: 29 November 2011 at 10:18 said...

besar btl kwsn istana negara tu :D

{ mas saari } at: 29 November 2011 at 10:32 said...

salam perkenalan!
datang dari review blog oleh Ujang..

wah! memang besar kawasannya, tengah2 bandar tu..

{ PeJuAnG CinTa } at: 29 November 2011 at 11:33 said...

lawa picture2 nie.. hehe dtg dari segmen review ... nice blog =)

{ k.h.a.l.i.l.a } at: 1 December 2011 at 01:29 said...

waaww.... cantiknye ^_^. btw, dtg dr review ujang ;)

{ FIFIEY LYCHEE MARATION } at: 1 December 2011 at 10:03 said...

nice view eh istana ni! thanks sharing here..

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 1 December 2011 at 15:41 said...

AA: saya pun xprnh masuk lg..tngkp gmbo dpn istana lama tu pun x prnh hehe.. memg besar kan

Saiazuan: yes of course! ats ciri2 keselamatan

MS: thanks singgh ..slm prkenalan

PC: hee picture dr photoG professional, memg cntik! teringin juga nk try tngkp gmbo mcm ni ..thanks singgh

Khalila: memg cntik thanks singgh

FLM: kan..u r welcome

{ Khairiz } at: 9 December 2011 at 19:00 said...

sungguh menarik sekali permandangan istana baru nih

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 10 December 2011 at 14:50 said...

Khairiz: memg menarik! (^___^)

{ de engineur } at: 11 April 2012 at 17:23 said...

Veru nice collection of pics, Khairi, thanks for sharing!

I have followed you and I 'borrowed' one of your pics (the last one) to compare the old and ned Istana Negara.

Regards,

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 15 April 2012 at 00:17 said...

DE: okeyh u r welcome!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean