header

header
hairie

TRADISI KAMPUNG: Getok Ubi

| Saturday, 11 February 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Student degree mesti tengah cuti semester kan, masing masing mesti tengah syok merehatkan otak kat rumah..lagi-lagi mereka yang dok kampung ..fuhhh memang nikmat dok kampung nih..apa nikmatnya? mesti semua tau kan environment kampung? BEST weyy .. kat bawah ni salah satunya..

Tau apa bende ni? orang panggil getuk ubi goreng.. ubi yang dilenyek-lenyekkan bersama gula pasir dan kemudian dikepal-kepalkan menjadi bulat sebesar bola ping pong. Lepas tu gorenglah tapi kena salut dulu dengan tepung barulah sedap..

Yang ni belum goreng lagi, penat woo dok kepal pakai tangan.. untunglaa orang yang tinggal makan je..tau2 sedap hahaha..

Penuh 1 dulang aku kepal sendiri..actually mak aku nak bawak pegi masjid, ada ceramah keluarga sakinah..saje je nak buat bagi tambah2 sikit juadah tu, asyik nasi jerr..huu

Hasilnya, kurang manis haha tak taulah mungkin kurang gula kot mak aku letak..tapi tak apa, Kementerian Kesihatan suruh kurangkan gula dalam makanan tapi die tak suruh pulak kurangkan lemak ek! hurmm..



Orang kata petang-petang makan ni ngan kopi or teh memang sedap tapi tak sempat sampai meja dah abeh dulu dah...kat masjid pun semua orang bungkus sendir haha tak sempat suruh pun ..




5 Readers:

{ ZWAN SABRI } at: 11 February 2012 at 20:02 said...

tak penah makan lagi kuih tu.. tringinla nk try.. huhu

{ Khairiz } at: 11 February 2012 at 23:27 said...

macam best je kuih nih....

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 11 February 2012 at 23:33 said...

ZS: hehe biase ptg2 ade jual skali ngan goreng pisang..

Khairiz: ley try dulu then baru tau best ke x .hehe ..

{ Hami Asraff } at: 13 February 2012 at 12:58 said...

Macam belum pernah makan getok ubi ni. Nampak macam sedap.

{ Hans } at: 13 February 2012 at 20:52 said...

rasa2 pernah termakan dan memang sedap :-)


P/S : Nak Minta Tolong Bantu Hans Menang iPad 2

http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean