header

header
hairie

Earth Hour 2012: Jom la sokong! Selamatkan Bumi

| Saturday, 31 March 2012
Sumber: Google Image

Hari ni 31 Mac 2012, Earth Hour (EH) kembali lagi. Apa yang aku faham pasal EH ni? secara simplenya kan, sebagai tanda kita menyokong selematkan bumi. Kenapa? kita ni dah terlalu merosakkan bumi, bumi makin panas, dan dah sakit disebabkan oleh kita sendiri.

Apa yang aku faham kan, EH ni sebenarnya sebagai tanda sokongan kita, MANUSIA menyelamatkan bumi daripada semakin panas dan juga semakin berbahaya kepada penduduk dunia. Apa yang berlaku sekarang? Ais makin cair, suhu makin naik, paras air laut pun dah naik, banyak pulau dan tenggelam dan iklim dunia dah berubah.. Salji turun kat kawasan gurun dan macam-macam lagi yang sememangnya mengganggu kehidupan normal orang ramai. Betul kan?

TENAGA; kita dah banyak guna sumber tenaga dalam hidup kita terutamanya tenaga elektrik dan sebagai tanda nak kurangkan penggunaan tenaga, 1 jam EH tu cukup sebagai tanda sokongan kita mengurangkan penggunaan tenaga yang menyebabkan berlakunya bencana pada bumi kita ni wey! Sebab itulah sekarang ni tengah popular penggunaan GBI dalam pembangunan (Green Building Index). Mampu ke nak kurangkan? insyaallah boleh!

Sumber : Google Image

Orang kata dalam 1 jam EH tu boleh kurangkan kos bahan elektrik, maksudnya bil elektrik uranglah, tak mahal macam selalu. Boleh menjimatkan banyak duit kot la. Kita buat tak? Aku akui memang aku tak buat tapi kalau boleh buatlah ye kawan-kawan. Senang je sekarang ni, mercu-mercu tanda kat Malaysia ni kan especially KLCC, KL Tower, dan juga semua bangunan high rise kat KL tu silalah matikan lampu. Jimat kos dan juga sebagai tanda sokongan..


Jom amati video ni, mesti korang akan rasa something yang sedih kan..jom selamatkan bumi kita ni! Ambil apa yang perlu sahaja dan tinggal yang tak perlu! Hapuskan peperangan! #tetibe..

Jom sini kalau nak tengok cerita rasmi EH :  http://www.earthhour.org/


ALHAMDULILLAH: Anniversary HAIRIEcerulean yang ke 3

| Thursday, 29 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Alhamdulillah hari ni 29 Mac 2012, blog aku dah berusia 3 tahun! Kalau baby, dah pandai bercakap dan dah confirm pandai lari-lari, dah nak masuk sekolah pun >_<

Apa yang kau dapat dalam 3 tahun ni? Duit Nuffnang still sikit lagi, belum layak untuk cash out. Hadiah dari blogger banyak jugak aku dapat, semua tu rezeki. Kalau korang tak cuba tak dapatla kan. Tu yang syok bila ada blog ni, boleh join banyak contest/segmen dan kalau ada rezeki, menang la nanti..

Blog ni ditulis dengan niat untuk share pengalaman dengan korang semua yang sudi bace blog kecik ni sesuai dengan tagline "hanya menulis berdasarkan pengalaman yang hanyut bersama kehidupannya".  Aku akan tulis selagi aku mampu dan selagi benda tu boleh share dengan korang semua sama ada fakta, peristiwa, aktiviti dan lain-lain.

Okay sejak aku tulis blog ni, ramai blogger hebat yang aku kenal dan aku suka baca blog diorang ni tau! Sebab? aku suka style diorang tulis, cerita yang beliau kongsi dan juga ayat-ayat yang digunakan dalam entri tersebut, catchy! Meh tengok blog sapa yang aku suka baca:

(1) Pensyarah Hot a.k.a idola aku, ABG EQ http://www.eqbalzack.com/
(2) Ex-classmate, Lann a.k.a Aslann As http://www.aslannas.com/
(3) Student Master UTM, Man Yusoef http://manyusoef.blogspot.com/
(4) Bapa baru, Ujang http://azfar9897.blogspot.com/
(5) Pensyarah Politeknik, Daniel Adie http://www.danieladie.com/
(6) Photographer, Aizul Marcello http://www.aizulmarcello.com/

Okay semua blog lelaki, kenapa? sebab diorang ni banyak fakta dan kurang sangat cerita pasal benda peribadi. Blog Aslann As, Man Yusoef dan blog Ujang tu aku suka sebab ada carutan berunsur lawak yang best! Blog Abg Eq; simple tai sangat best untuk dibaca. Blog Adie tu seronok dibaca walaupun banyak cerita pasal diri sendiri tapi serius, aku suka baca dan last, blog photography iaitu blog Aizul (graduan UTM); kalau tension kan, tengok gambar pengantin kat blog beliau, fuhhh sangat mengasyikkan gilerrr!!! cantik sangat..okay tu je..


Okay now matlamat aku, aku akan terus menulis dan tetap menulis dan akan cuba buat 1 entri untuk sehari insyaallah..dan juga akan terus share semua benda yang aku rasa perlu..Terima kasih kepada pembaca setia dan juga tukang komen blog aku ni, harap korang kat luar sana aku terus singgah baca blog kecik ni.


Wordless Wednesday #109 Alhamdulillah...

| Wednesday, 28 March 2012

Taman Herba

| Tuesday, 27 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Hari ni just nak share dengan korang semua pasal gambar sekeping kat bawah ni..jom tengok:

Lokasi: Taman Herba Negeri Perak, Batu Gajah
Tarikh: Tak dapat dikenalpasti tapi dalam lingkungan awal 2007

Waktu ni baru Semester 02 zaman Diploma kat UiTM Perak dulu, ada trip subjek Plant Materials II ke sini. Inilah untungnya kalau ambik course Landscape Architecture, korang boleh cuci mata sambil menuntut ilmu..eh, terbalik! Koran boleh menuntut ilmu sambil cuci mata..baru betul niat tu >_<

Waktu ni baru berjinak-jinak pegang kamera digital, dan tak sangka dari situlah aku semakin berminat nak tangkap gambar cantik-cantik. Okay tu je nak cite..


KONVOKESYEN UiTM KE 76, sidang 2 hari Ahad

| Monday, 26 March 2012
 Foto dari: Android Samsung Alia Abd Rashid

Assalamualaikum kawan-kawan...
Hari Ahad semalam baru dapat tahu tarikh istiadat konvokesyen kitorang bulan Mei nanti. Alhamdulillah harapan aku untuk konvo pada hujung minggu tepat! 13 Mei 2012 Sidang Kedua tapi sebelah petang. Maknanya hari Isnin kena ambik cuti la kot! Kalau dapat sebelah pagi sedap jugak, petang tu boleh cuci mata or sesi fotografi..

Foto ni sewaktu konvo Diploma aku dulu, dengan Datuk Ibrahim Abu Shah tu or dengan panggilan kasarnya, Abu Shah hehe..kali ni harap-harap dapat dengan Datuk Sahol, insyaallah. Sidang Pertama mesti dengan Agong then mesti Datuk Sahol hari kedua >_< *nak cakap ni; terima kasih sebab reply twit saya :P
Okay sekarag dah boleh fikir nak pakai kemeja or baju melayu, laki pun susah wey nak konvo.korang ingat perempuan je ke yang susah?

Okay untuk kawan-kawan yang lain yang juga akan konvo, boleh cek kat bawah ni kat mane sidang korang dan bila boleh ambik jubah:

Insyaallah muka-muka ni akan join konvo aku dan bakal tambah lagi 2 orang kot, tengoklah macam mana nanti. Tapi yang pasti, aku nak wajibkan bapak aku datang! tak kire...Kali ni konvo kat dewan baru, DATC! dan macam biasalah satu sidang tu biasanya FSPU je yang kuasai dan ada la sikit campur fakulti lain, ye la FSPU kan ramai student..



Okay meh tengok cerita konvo-konvo aku yang lepas:



BAWAKU PERGI, lari dari realiti

| Sunday, 25 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Hari ni nak share dengan korang semua tentang 1 lagu yang tiba-tiba je buat aku jadi minat nak dengar banyak kali. Pertama kali aku dengar lagu ni  aku rasa melodinya tu catchy, means aku boleh ingat dan senang nak dialunkan. Cuma aku belum faham maksud sebenar lagu tu, aku tau beberapa perkataan je macam 'pacu laju-laju', 'buku merah' dan 'bawaku pergi'. Ayat-ayat ni yang buat aku nak dengar lagu ni banyak kali. Jom layan video kat bawah ni:


Lagu ni nyanyian oleh Kaka dan Zizan dan liriknya kalau korang fahamkan betul-betul, die cerita pasal anak muda yang lari dari rumah. Memang agak berani lirik lagu ni sebab mesej yang disampaikan tu memang orang senang nak faham.

Lari dari rumah tanpa pengetahuan siapa-siapa, tup tup dah sampai sempadan tapi masuk negara orang secara halal sebab ada bawak buku merah (pasport). Nasib baik ada pasport kan! Aku rasa lagu ni okay, lirik dia senang nak faham, tak bunga sangat.. 

Okay, meh tengok apa orang lain kata pasal lagu ni:


Korang pulak macam mana? ada pendapat meh share kat ruang komen bawah ni. Bila dunia globalisasi ni kan, macam-macam boleh buat.


MUSIM SAWIT 'MELAWAS' ... jangan main tipu

| Saturday, 24 March 2012
Assalamualaikum WBT..
Hari ni hari Sabtu, hujung minggu..korang buat apa? mesti lepak kat rumah kan dan kalau yang rajin tu memang kena masuk opis la keje >_< takpe, masyukk mebih kan boleh simpan untuk masa depan nanti..

Aku? selalu online, pusing-pusing keliling rumah, cuci mata dan try buat something yang boleh hasilkan duit.. ape lagi, nyawit la, boleh la isi poket nak buat belanja sekarang ni sementara gaji tak masuk lagi. Tapi sekrang ni sawit agak 'melawas' means buah kurang banyak. So hasil sikitlah. Selalunya 2 minggu sekali petik tapi sekarang ni sebulan sekali la baru syok! Sekali dapat, banyak taw >_<


 
Pokok kecik lagi, so aku larat la nak petik, lagipun bapak aku tak nak petik yang kat rumah ni. Dah banyak kot dia dapat HAHA tett!! .. Sekarang ni kan ada trend mewarna sawit taw! Petik sawit yang mentah, then spray dengan kaler merah, ada orang tu buat tapi kantoi HAHHAHA padan muka..so kesimpulannya, jangan petik tandan sawit yang mentah, tunggu dah gugur sikit buahnya barulah petik. ok chow!


Ni hasil minggu lepas! Lagi 3 minggu baru boleh petik lagi, nak best tunggu lagi sebulan.


GAMBAR Pulau Pinang dari atas Bukit Bendera

| Friday, 23 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Hari ni nak share antara first foto yang aku tangkap yang bagi aku sangat WOW!!!..means view yang cantik, menarik dan hebat! Meh tengok ni:

Okay inilah hasil daripada kamera kompak Canon kalau tak silap aku dan hasil dari tangan aku sendiri..waktu ni kan serius aku belum pandai menghargai gambar yang cantik tapi aku kat sini merasai view yang cantik dan sangat hebat ciptaan Allah SWT. Waktu ni semester 2 diploma dulu.. Just tangkap gambar dan simpan & now aku baru perasan yang gambar ni sangat cantik! Aku paling suka kepul awan nano tu dengan corak taburan bandaraya Pulau Pinang kat bawah tu.. *terbayang Singapore jap! 

Lupe nak cerita, gambar ni diambil ketika trip subjek Plant Material II di semester 2 Diploma Senibina Landskap UiTM Perak. Then kami beberapa orang berjaya menyelinap masuk sampai kawasan ni ko tau! tap dengan kebenaran la dan ada yang guide lagi..beruntung cuci mata sampai ke arteri haha dapat macam-macam >_< 


Datuk S. Samyvellu yang meriah! dulu laa....

| Thursday, 22 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Masih korang ingat kepada bekas Menteri Kerjaraya dan juga Presiden MIC yang dulu meriah dengan ayat lawak yang tak sengaja diucapkan kepada umum..haha sape lagi kalau bukan Datuk S. Samyvellu yang dulu masa zaman Tun Mahathir ngan Tun Abdullah, beliau merupakan salah seorang ahli menteri kabinet. Tapi lepas Najib naik, die pulak takde..krisis politik kot >_<



Sumber foto: Google

Samy 'No Value'?haha..mngkin bagi haters, ia betul tapi bagi penyokong Datuk Samy mesti diorang akan membantah! Dulu dia okay tapi kan mungkin sebab MIC kot beliau ni turun takhta. Biasalah, kalau orang kuat Malaysia buat hal mestilah kena letak jawatan..aku rasa macam kes sorang menteri kesihatan jugak tu kot..agaknyalah.haha

Eh korang meh kita bace ayat-ayat lawak dari mulut Datuk Samy sepanjang beliau jadi menteri: 



Cuci Mata JB 2012: Danga City Mall

| Wednesday, 21 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan......
Just nak share my first time sampai ke sebuah shopping complex yang aku pernah dengan namanya tapi tak pernah masuk; Danga City Mall.. hari tu saje je jalan ngan abg aku kat sini..besar jugak la dan tak susah nak cari jalan keluar. Tak macam MidValley dan City Square JB (ni yang pernah aku masuk) ..kena datang selalu dan biasakan keadaan kat situ baru tau kat mana jalan.
Kasut cantik! nanti nak belikan mak 1 tapi tunggu gaji la..banyak pilihan tapi tak tahulah ada lagi ke tak lepas ni..

Tiap level dalam bangunan ada nama yang senang orang nampak dari jauh dan senang nak cari. digital valley, teringat Low Yat ngan Digital Mall dan of course la Plaza Alam Sentral. Harga barang tak survey sangat time nih so tak tahu murah ke tak.

Khas buat kaki shopping macam aku HAHA . eh ada Train Platform? ada rel keretapi ke kat sini? Jomlah turun JB, macam-macam ada..orang pun macam-macam jenis. Nak otak-otak murah pun boleh, kedai pembekal dekat je dengan rumah.. Pendek kata, sonok jugak duduk kat JB nih walaupun bising tapi okay la..


KISAH STUDIO 08 : Environmental Day 2012

| Tuesday, 20 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Ni nak cite pasal environmental day yang dah jadi event tradisi department aku waktu belajar kat uitm dulu.. *lame ke? event ni sebenarnya relate dengan subjek environmental Ethic masa semester 06..waktu kitorang tak buat tapi kitorang pegi cuci mata kat Kuala Gandah, main gajah.. belalai! Meh aku nak kongsi aktiviti kitorang time environmental day kat FSPU ni..

(Gambar atas) Perasmian oleh Timbalan Dekan FSPU, Dr Noriah Othman yang juga pensyarah kitorang.. pengarah projek, Mr Safi yang comel ngan KP, En Abu .. (Gambar bawah): tahun ni budak semester 6 kena buat aktiviti jualan barang daripada bahan terpakai! cantik weyh.dan semua ni akan masuk dalam markah ok...

Tetibe ada sekeping gambo yang pelik! hahaha ..abaikan tau walaupun kecik je.. nilah tonto yang round tiap-tiap gerai dan mintak wang perlindungan..eh! buat survey la...ambik markah ni.. sorry En Rafi, kasar sikit hehe..





Hand-made yang boleh buat duit, just keluar modal nak beli gam, gunting, pisau dengan salatip je.. kalau bukak kat Pasar Seni, insyaallah sekejap je habis..

Tetiba kan, aku tak tau aku fokus kat celah mana gambar ni..HAHA

Comel polkadot! wanita mesti ramai yang minat kan..

Kelas dah habis, so boleh turun shopping! Nasib baik majoriti barang kat sini mampu beli dan mampu milik.. macam rumah plak!


Kalau tak silap, Safi buat nih >_< nice beb!

Labu sayong by team Anwar Suran .. 'clorox' ..anggur tu cantik beb! En Haris beli 1.

Jom main game, kalau menang dapat hadiah >_<


Jam yang belah kiri ni dah jadi milik aku .. idop lagi sampai sekarang ..

 Haluna Collection pun bukak kedai kat sini.. meh singgah HALUNA COLLECTION




That is also mine! hehe..UiTM Dihatiku kan..

Kawan-kawan saya >_<

Bersama pensyarah otai! Prof Wan Halawah ..maintain kacak dari awal kemunculannya hampir 100 tahun lalu..#eh?

Bersungguh! inilah akibatnya bila dah jadi kebiasaan ...Syue, bile ek dapat sembang macamkat studio? hehe..

Ni pun! sangat cantik, kalau nak buat hantaran boleh ni!

Magnet peti ais, cantik! >_<

Seni sudu garfu yang cantik dan paling banyak permintaan lepas event ni habis..kebanyakannya nak bagi makwe or pakwe diorang..yang single nak bagi sapa? bagi kat family lerr... haha

Alia bangga warga Landscape Architecture dan bakal bukak company satu hari nanti, insyaallah..

Messages to mother nature, meh sini sape menang nanti dapat hadiah..bagi ayat yang cun dan paling cun!

Mek Kota Bharu yang konfident cantik je..

Satu-satunya student landscape yang banyak koleksi tudung Fareeda (ye kot namenye) ..berlayer-layer dan ada brooch besar lagi tu! makin comel plak! **larikk!!!
Kaki shoppping.com! haha sorry Azreen, gambo ko separuh je >_<

Tokey baju bundle! Tak elok la buat muke macam tu.. nanti pelanggan lari.

Beli anggur untuk Mama >_<


Acara penghujung: penyampaian hadiah cabutan bertuah dan juga hadiah contest messageto mother nature.

Pemenang kategori lelaki kalau tak silap! Message to mother nature..ayat refer internet tapi olah sendiri beb! tahniah Acab.

Die pun menang jugak! untunglaa laki bini same-same menang! eh dah kawin ke? bakal la..kat studio, kitorang jugak yang melantak bende ni..samalah macam hamper aku yang besar dulu tu HAHA.

Membuat panggilan hangit ke atas salah seorang pemenang cabutan bertuah dari course lain..gile ah korg! kesian budak tu cemas pasal saman dari pak guard uitm..

Event yang leisure, meriah dan seronok dari korang student semester 06! terbaik sangat..banyak barang yang boleh dibeli dan semuanya dalam lingkungan harga yang mampu dibeli oleh student macam aku ni..tak pakai BMW pegi kelas..naik motor je >_<


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean