header

header
hairie

Jalinan Alam: Mencanting Batik

| Wednesday, 14 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Nak share dengan korang pasal salah satu aktiviti department kitorang sewaktu aku di final semester lepas..ni sempena dengan malam dinner Jabatan Senibina Landskap UiTM Shah Alam anjuran SOLAR, persatuan kitorang..

Ni salah satunya; aktiviti mencanting batik. Korang reti nak buat? aku pun tak reti nak buat cantingan kat atas kain tu tapi kalau contengan tu boleh la kot haha ..

Time ni kitorang semua ada seorang yang expert dalam canting batik ni, tapi tah aku dah tak ingat namanya tapi cun jugak, comel hehe..meh aku nak share beberapa pictures event tu & credit to ASYRAFphotography sebab tolong tangkap picture kitorang.


Kalau ngadap kerja belum tentu buat sepanjang masa kan, so lari kejap dari tanggungjawab sebagai seorang student! kejap jer.. lagipun tak pernah buat kan, so jakun sikit..dan sekurang kurangnya boleh kurangkan strees belajar taw!

Kitorang pakai konsep 'Hidden Beauty..konsep paling basic dan paling mudah dan simple sebab senang nak lukis motif bagai kat atas kain tu..pakis, bunga dengan rama-rama sambil dikelilingi tumbuhan hijau melingkari..haha gilerr! dah lukis terus letak kaler, kitorang tak letak lilin dulu tau, nalk try teknik yang lagi cantik hehe

Most budak-budak lain diorang letak lilin dulu baru letak kaler tapi kitorang nak try benda baru.. kitorang akan menghasilkan garisan lilin yang berwarna-warni dan bukan warna putih ..Kelembutan tangan amat diperlukan ye di sini tapi best woo tengok orang canting ni.. syok je buat line tu haha

<--- junior punya tangan >_<


Kita punya otai Mr. Zulfadhli yang juga sangat dikagumi oleh akak yang train kitorang time ni..tangan tu penting >_<

Our  lady in the batik #eh? haha Lela yang bagi konsep so kitorang follow je ..yang penting kita support event jabatan ni, hasilnya? best! hehe

Hasilnya, macam tu laa..silap teknik! sepatutnya main letak kaler je dulu suka hati then baru cantik pakai lilin ..tak payah kaler ikut corak yang kita nak.. hehe tapi lama-lama cantik jugak aku tengok haha.. kitorang konfident je buat style kitorang nih!

Our team & our supporter! hebat.. tukang canting ada, tukang lukis ada, tukang kaler ada, tukang present pun ada..

Last-last kaler tu mengembang dan bercampur jugak kan..tapi abaikan, yang penting corak yang kita nak buat ni..gigih dan sabar.

Bawak berus banyak tapi tak semua dipakai ..

Belum siap tapi meriah macam dah siap..first impression aku kan; ais krim 
paddle pop! sedapnyerr....


Puan Salina turut mencemar duli beb! Otai tengah sibuk siapkan drawing ...

Okay dah siap canting dah! Now kena letak kaler hitam sebab temanya adalah 'Batik Rosmah'. So kitorang cuba buat style batik semewah beliau..wow!!! cincin tak de ke? 

Eh tetiba dah siap kaler itam..sebenarnya bukan warna hitam tu, kaler biru gelap so kurang menjadi tapi okay la..

Dah tenghari baru semua datang..baru bangun tido ek? nasib baik ramai yang lepak kat studio, so meriah sikit batik part 08 ni haha..

Our official presenter at that day..macam biasalah, meriah dan penuh perasaan sampaikan boleh buat panel excited! .. and ada kejutan tibe2!

Inilah yang dikatakan hidden beauty! panel kena pegi belakang drawing dan nampaklah hasilnya..warna lebih menyerlah dan impressive! kitorang ni tak terfikir pun yang Yanti akan buat teknik ni .. dan ganjarannya pada malam dinner:

Kitorang menang tempat pertama untuk aktiviti mencantik batik nih! teruja jap! Dan batch kamilah satu-satunya yang menggunakan model lelaki, simle je! ikat kat pinggang sikit dan jalan.. yang penting dapat tepukan gemuruh giler hahahha...

Kawan-kawan Studio 08 yang datang bagi support! hehe .walaupun tak semua yang datang tapi tetap meriah..maklumlah masing-masing banyak mulut.. hahha *sorry terkasar haha..


5 Readers:

{ Fariza Othman } at: 14 March 2012 at 13:50 said...

cantik la kery!!

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 14 March 2012 at 20:14 said...

sbb ade org tu tangan mcm ade kuasa alien..cntik die buat! >_<

yantie wokey at: 15 March 2012 at 13:47 said...

hahhaa....mcm bedtime story ak bacer write up ko nie..haha...best2x~~ akhirnye gambar ak masok blog ko..hik3x!!! ma cey kery..(^.~)

{ Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) } at: 16 March 2012 at 00:17 said...

Sonok bc..hapenning kot..wowww..best!

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 18 March 2012 at 08:45 said...

Yanti: haha rasanya dh lame gmbo ko msuk dlm blog aku..hurmm..hurmmm hahaha

AFA: hehe thanks sudi bace! memg best event nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean