header

header
hairie

Pokok Kopi: Duit...duit dan duit

| Saturday, 10 March 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Just nak kongsi aktiviti cuti aku ni. Maklumlah sekarang ni masih bergelar penganggur yang terhormat sebab semua free kat umah ni haha.. anyway, gelaran itu akan hilang tak lama lagi *dah dapat keje ..Macam-macam aku buat time cuti ni tapi sebenarnya memang best! dah nama pun cuti kan, mestilah seronok! lagi-lagi dok kampung nih, memang la dok 'ukur jalan' dan ukur keliling umah haha..

Kebetulan cuti ni buah kopi semua kat pokok dah masak dan tetibe ada simbol duit kat buah tu haha *tipu! Ni bagi mengelakkan bosan dok umah je, pegi la cuci mata kat kebun.. Jadi seronok pulak bile petik kopi sambil mulut berzikir 'duit..duit..duit..' hoi! tu bukan zikir HAHA..

Walaupun sekilo cuma RM0.60sen je kalau tak silap tapi boleh laa buat isi dompet aku yang makin nipis ..mampu beli tshirt RM10 kat pasar haha..


Musuh utama bila petik kopi ni; pelbagai jenis semut yang menggigit dan kerengga.. kalau dah nampak kerengga 2 3 ekor kat pokok tu memang terus blah cari pokok lain! HAHA sakit gilerr kena gigit! semut tu rela lagi ...

Okay tu je nak cite, ni la pengalaman seorang budak kampung yang menganggur haha.. serius bile dok kat bandar, rasa nak tido, online ngan tengok tv je .. (^__^) 

9 Readers:

{ ZWAN SABRI } at: 10 March 2012 at 19:35 said...

Nnati bolehla bukak bisnes kopi jantan.. HAHA.. btw, congrats sbb dh dapat keja.. :)

{ Yazid Yahya } at: 10 March 2012 at 20:13 said...

buat la kopi. pastu jual.. :)

best dh dpt keje!! leh blanje kat kuantan!!

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 10 March 2012 at 22:22 said...

ZS: haha spesis kopi kurg sesuai hahaha thanks bro!

YY: haha xreti haha blanje? hurmm insyaallah klau xde pape hehehhehe

Anonymous at: 11 March 2012 at 09:08 said...

Another wonders of the world Gallery Microfungus House of Magic Potions Tanah Rata and KetikKetok!

{ SHaRKFiQ SSM } at: 11 March 2012 at 12:48 said...

uish hebatt r, dh dpt keje..

nanti bwk r ak g jejalan kt kebun ko.. hahahah~

{ Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) } at: 13 March 2012 at 13:56 said...

jom bisnes kopi..

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 14 March 2012 at 20:18 said...

SSSM: hehe alhmdulillah rezeki huuu .. bukn kebun aku tp kebun bapak aku hehe

AFA: hehe jum! tp lmbt kaye sbb ikut musim hahaha

Anonymous at: 11 July 2012 at 22:22 said...

Untung la upah kutip 60 sen sekg... dulu masa aku wat keje ni dlm tahun dua ribu or dua ribu satu, upah yg aku dapat sembilan belas sen je sekg. seguni penuh dalam 50kg. dpt la dlm rm9/day

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 22 July 2012 at 12:05 said...

Anonymous: hurmmm..zaman dh berubah heeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean