header

header
hairie

Kisah PTPTN: Dah pinjam bayar je la, tak payah buat demo haram tu!

| Friday, 27 April 2012
Diploma Senibina Landskap UiTM Seri Iskandar, Perak
Tempoh: Julai 2006 - Jun 2009
Jumlah Pinjaman bagi 1 semester: RM2 500
Jumlah Pinjaman Keseluruhan: RM15 000 (6 semester)

Sarjana Muda Senibina Landskap UiTM Shah Alam, Selangor
Tempoh: Julai 2009 - Januari 2012
Jumlah Pinjaman bagi 1 semester: RM3 500
Jumlah Pinjaman Keseluruhan: RM17 500 (5 semester)

Jumlah perlu dibayar tak termasuk kos perkhidmatan a.k.a bunga : RM32 500

Jumlah kat atas itu adalah jumlah yang aku kena bayar balik kat PTPTN setelah aku habiskan sepanjang pengajian aku kat UiTM. Memang banyak tapi nak buat macam mana kan, kerajaan dah bagi peluang untuk pinjam duit nak tampung kos pengajian aku. Nak mengharap bapak aku? hurmmm agak kesian sebab course aku ni guna duit yang banyak jugak untuk plot, print full color saiz A3 yang mencecah RM3.00-5.00 sehelai dan juga beberapa alat tulis lain yang mahal. Siapa kenal budak landscape, memang itu lah kehidupan kami.

PENGAJIAN PERCUMA? TAKUT NANTI MACAM TANDAS AWAM JADINYA NANTI
Kenapa tandas awam? cuba bayangkan kalau tandas tu tak berbayar, mesti busuk, dan kotor kan. Tandas awam ye bukan tandas kat rumah sendiri. Tapi tandas kat R&R tu bersih kan? memang la sebab tu korang kena bayar tol. Ada juga tandas yang berbayar tapi macam tandas tak berbayar contohnya tandas kat stesen Puduraya dulu.

Now tengah kecoh pasal PTPTN ni kan tapi aku tak ikuti sangat perkembangan pasal benda ni. Apa yang aku nak kongsi adalah tentang kita punya tangungjawab sebagai peminjam. Okay kau dah pinjam duit kan, so senang je bayarlah balik. Tak mampu nak bayar? kena kerja baru dapat duit dan boleh bayar balik pinjaman tu. Tak mampu jugak? pegi buat demonstrasi, tapi confirm ke boleh dapat free? makin kena keluar duit ade la..

Nak pendidikan percuma ni susah sikit la. Apa maksud pendidikan percuma ek? Tak payah bayar yuran ke? ke tak payah buat pinjaman? eh pinjaman tu wajib ambik ke? bukan boleh tolak ke sama ada nak ambik PTPTN or tak nak? ni salah faham ke ape ek? Kenapa tetiba ada rusuhan ni wey? kenapa baru tahun ni nak buat?

Yang buat isu sekarang ni kan pasal bunga yang PTPTN kenakan pada peminjam. Bagi kau memang besar bunga tu dan berharap sangat dapat dikurangkan & hari tu dah keluar kan suruh buat Ujrah tapi aku tak buat. So redha, kena bayar juga..Tapi kan PTPTN tak nak mansuhkan bunga tu sebab itu adalah kos perkhidmatan diorang..hurmm okay alasan diterima. Pinjam bank pun ada bunga jugak kan? nape tak ada orang buat rusuhan ek?

"Dah Pinjamkena bayar, Tak Nak Bayartak payah pinjam, Nak Free?jadi anak felda then belajar kat Limkokwing Universiti, Nak Masuk IPTA tapi tak nak bayar PTPTN?tak payahlah pinjam PTPTN, mak bapak korang mampu kan..

sila baca dan fahamkan >_<. Sumber: Facebook

3 Readers:

{ Edy Zaidi } at: 30 April 2012 at 12:49 said...

sampai skrg xhabis bayar ptptn...padahal pinjam 1 sem je time degree dulu...hahaha

Anonymous at: 9 July 2012 at 17:30 said...

bodoh kau nie... ko x nampak ke menteri-menteri makan duit haram dari macam projek, dari lembu sampailah ke scorpene... sbb tulah diorang mintak pendidikan percuma.. sbb menteri sebat duit rakyat.. ko yang bodoh nie, ikut jelah umporno kata ape... bodoh.. klu bodoh jgn tulis blog

{ Mohd Khairi Khadzir } at: 22 July 2012 at 12:00 said...

EZ: haha me tooo

Anonymous: derr... ley aku tau name x? ayat kemain meriah tapi xletak name pun..~~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean