header

header
hairie

KISAH STUDIO 08 : Panjat Bukit Broga

| Monday, 30 April 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Kisah lama baru nak kongsi hari ni; Alkisahnya selepas trip kitorang ke Janda Baik tu tiba-tiba keluar idea nak pergi panjat bukit pulak dan destinasi yang dituju adalah Bukit Broga yang memang jadi tarikan pengunjung tempatan. Inilah lokasi shoot untuk pre wedding Datuk Dr. Sheikh Muszaphar dan Dr. Harlina tapi aku terlepas buaian tu, tak jumpa pun hurmm..

So ini kali pertama aku jejak kaki ke Bukit Broga yang jauhnya mengambil masa hampir 1 jam perjalanan. Kitorang gerak dalam jam 4 pagi hari Khamis dan mula panjat jam 5.30pagi. Agak menakutkan sikit kawasan kaki bukit tu sebab gelap, sunyi dan dikelilingi ladang sawit dan getah. Takut tiba-tiba ada binatang buas muncul depan kitorang.

Pagi-pagi dan tengah gelap lagi dah panjat bukit, ni pengalaman pertama aku beb! Dengan bantuan lampu picit je kami mampu jalan. Nasib baik bawak. Dah la waktu tu angkin kuat bertiup sejuk, agak menakutkan sebab takut angin nak hujan tapi aku positif, tu angin bukit jer >_<

Rehat amat penting ye ketika memanjat, dah la tak buat regangan sangat HAHA so kalau penat sangat baik berhenti sambil tunggu geng yang tertinggal.

Okay selamat sampai di puncak yang pertama; lokasi terbaik untuk berhenti solat Subuh. Ini kali pertama aku solat di puncak gunung sambil ditemani angin yang bertiup sejuk. Agak sukar sikit nak solat sebab tak pasti kiblat arah mana so selepas membuat andaian dan berbincang sesama kami, akhirnya kata putus dcapai dan kiblat pun insyaallah tepat, yang penting yakin!

Cube tengok awal kat belakang kitorang tu, subhanallah sangat unik. Kalau kat bawah susah nak nampak.

Di puncak kedua, agak ramai di sini dan makin meriah apabila kami sampai HAHA buat bising, jakun >_<

Siang sikit dah, dah nampak muka masing-masing. So makin rancak la bergambar sebelum turun balik ke bawah. Aku panjat tak sampai puncak pun sebab  aku dah rasa puas berada di puncak kedua ni. Sekurang-kurangnya aku dah sampai sini..korang dah? mesti dah kan?

 Kalau boleh semua nak naik kat ats batu ni, tapi tak muat..

Bila artis pun panjat bukit, tetap bergaya & cantik >_< Pagi-apgi dah exercise kena senam kaki panjat Broga nih.

Aksi sesaje di tengah ramai pengunjung! HAHA

Mek Salmah dari Scotland, eh salah! Mek Ika dari Kelate siap bawak geng lagi.

LOVE dari kami untuk korang yang tak dapat join! >_<

Kadang-kadang kan kalau dok kat atas bukit ni sambil disapa oleh tiupan angin, terasa macam bebas dari segala benda. Kepala ni rasa kosong je rasa hilang semua masalah yang dicipta sendiri dan disebabkan oleh orang lain  HAHA . Korang nanti try jugak la ye cuci mata kat atas bukit ni sambil tengok bandaraya KL dari sini. Tak jelas sangat tapi nampak la segala pencakar langit yang ada.

Korang memang best! Meriah kamera aku dengan gambar korang semua.

Aku suka view background gambar ni.  Gigih turun ke lereng yang agak berbahaya tapi penuh hati-hati cari sudut terbaik nak masuk album.

Masa pegi Janda Baik, Zul takde tapi kali ni dia join >_< lama tak outing ngan die.

Aksi turun nak balik ke kaki bukit oleh Zul yang berasal dari Sandakan, Sabah which is terkenal dengan Gunung Kinabalu beb! mungkin beliau tak pernah naik Gunung Kinabalu tu lagi kot. Beliau seorang yang gayat apatah lagi laluan nak ke puncak pertama sangat curam. Nasib baik pagi tadi naik belum siang, kalau tak memang 5 jam la kau stuck kat situ HAHA.

Inilah laluan yang mana pagi tadi kami tak nampak sangat landform sebenar, bila siang ni haaaaa...nampak tahap mana curamnya. So kena hati-hati, pelan-pelan jangan panik.

Muka dah puas! penat dan tak cukup tidur. Sampai rumah semua terbongkang kepenatan.

Batu besar yang dah tercalar imej semulajadinya.

Kemeriahan suasana raya #eh! Kemeriahan kawan-kawan di puncak Broga.

Entah apa yang diorang nampak tu. Terasa macam di puncak dunia pulak gambar ni.

Antara yang paling awal sampai ke kaki bukit setelah puas berada kat atas.

Tahniah! anda berjaya sampai ke puncak walaupun penat sangat >_< 

Okay itu je nak kongsi pasal kitorang punya aktiviti riadah di Bukit Broga. Kalau korang nak tahu lepas kitorang turun ni, kitorang terus pegi cuci mata kat air terjun Sg Tekala, meh klik sini kalau nak tengok gambar kitorang: MANDI MANDA DI SUNGAI TEKALA . Dan kalau nak tengok lagi foto landscape yang aku tangkap sendiri kat Bukit Broga, boleh tengok sini: BUKIT BROGA, SEMENYIH . Tamat sudah sesi percutian kami, so masing-masing dah bawak haluan sendiri.Aku doakan semoga korang semua berjaya, makin sihat dan jangan lupa datang konvo nanti ye. >_<


0 Readers:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean