header

header
hairie

Fotografi : Try & Error main dengan MACRO

| Monday, 28 May 2012
Assalamualaikum kawan-kawan..
Hari ni nak kongsi dengan korang pasal salah satu benda yang aku suka buat dengan DSLR (Digital Single-lens Reflex) aku ni. Pernah dengar Macro? atau kalau dalam bahasa aku gambar close up blur belakang, ni bahasa aku la..

Sebenarnya dah lama gambar ni terperap dalam PC aku ni cuma tak publish je lagi. Kenapa? haha entah kenapa sebab mula-mula rasa tak perlu kot sebab gambar tak cantik. 

Itu bukan ayat merendah diri sebenarnya tapi ayat putus harapan! Dah kalau bendat u hobi kan, gambar tak cantik tu jadikan pengajaran je la. Lepas ni jangan buat lagi. Eh lupe! Nak tau pasal macro? jom klik link kat bawah ni:


Dulu masa nganggur sempat jugak aku merajinkan diri baca blog beliau ni. Banyak info pasal dunia fotografi dan bahasa yang dipakai senang kita nak faham.
Semua gambar ni aku ambik masa jalan-jalan ke kebun bapak aku, alang-alang bawak kamera apa kata kita try shoot serangga yang biasa ada kat kebun yang dok selit-selit kat celah daun tu.

Try kat pokok lada mak aku, kira berjaya juga aku dapatkan bokeh kat belakang tu..HAHA walaupun tak sehebat photoG sebenar. Lagi satu kan, aku rasa gambar ni overexposed la kan, cerah sangat.





Sebenarnya kan, seranggan ni (gambar sebelah) yang buat aku rasa teruja nak tangkap gambar serangga waktu ni di kala ahli keluarga lain sedang sibuk dengan aktiviti kebun mereka. 

Nama komersial serangga ni orang panggil pepatung tapi orang jawa panggil 'kinjeng'  haha dan mesti korang pernah dengar pepatah 'sembahyang koyo kinjeng!' maksudnya solat macam pepatung. Kenapa? sebab pepatung ni korag pernah tengok tak kalau kat air? die mesti akan 'sentuh' permukaan air tu sekejap-sekejap beberapa kali. Dari situlah peribahasa ni dapat HEHE..

Okay itu je nak share, kalau rasa gambar-gambar ni cantik, komenlah dan kalau tak cantik pun  komen jugak >_<


Aktiviti Hujung Minggu: Almari buku baru!

| Friday, 25 May 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Hujung minggu kat kampung adalah sangat awesome walaupun dibayangi projek-projek yang perlu diselesaikan, lantaklah! asalkan aku pandai jaga diri.. >_<

Okay nak dijadikan cerita, setelah berminggu-minggu barang aku ni ada terkumpul kat ruang tamu rumah aku ni (dari bulan Mac) minggu lepas baru ada semangat nak kemaskan dan cari lamari buku baru sebab dah tak ada ruang nak letak kat rumah ni so aku perlukan rak yang boleh memuatkan buku-buku akademik + leisure supaya nampak cantik dan kemas bila dipandang. Boleh jadi latar belakang untuk shooting potret agaknya..

Benda yang ada kat atas meja ni semua bakal masuk dalam tong sampah paling senang ataupun kalau nak duit, pegi la kitar semula. Kalau sayang sangat macam aku ni, masuklah dalam almari buku korang ke. Nanti boleh tengok kalau diperlukan >_<

Setelah dipilih dengan teliti, ada beberapa (banyak) benda yang boleh dijual, majoritinya kertas. Walaupun sikit (dalam 10kg aku timbang) tapi bolehla kalau nak beli ais krim koneto!

Kebayakannya adalah kertas nota yang bagi aku dah tak boleh pakai, tak ada tempat nak simpan dan kalau nak bagi kat junior pun susah sebab aku sorang je yang faham nota aku ni. Maklumlah tulisan macam cakar harimau melahar kan.

Maaf ye, saya bukan tak sayang UiTM dah tapi benda ni dah tak pakai dah! Ni masa zaman duduk kolej tahun 2006 kat UiTM Perak dulu. Kerna terpaksa, aku rela kau pergi #eh!

Tadaaa.....inilah almari buku yang baru, harga RM190 diperbuat dari Plywood yang dikatakan tahan lama tu kot! Tapi bapak aku lebih prefer almari yang diperbuat dari kayu, betul-betul kayu barulah tahan lebih lama. Tapi ni pun dah cukup mahal dah. Bolehlaa muat koleksi buku yang aku tak nak buang dan boleh dijenguk tiap-tiap hari, sejuk mata memandang >_<

Koleksi LIBUR sejak 2008 sampailah sekarang tapi bukan every month aku beli ye, tapi kebanyakannya every month la hahaha... Kenapa LIBUR? sebab aku suka tengok tempat menarik kat MAlaysia ni dan juga luar negara, ada contest, boleh share gambar kenangan percutian dan juga paling best, artikel dalam bahasa Melayu yang mudah difahami >_<

Haaa nasib baik buat 1 hardcopy Thesis yang original, bolehlah buat kenangan sambil memenuhkan almari buku yang cantik nih! >_< Kenapa ada buku istiadat konvo ke 68 & 71? Yang 68 tu aku pun tak tau macam mana boleh ada kat aku dan yang 71 tu masa konvo Diploma aku dulu.Itu je setakat ni, esok-esok sambung lagi ..




Wordless Wednesday #113 Tun Mahathir kata..

| Wednesday, 23 May 2012
Sumber: Facebook Kami Boikot Buletin Utama TV3

 

KISAH KONVO 76 Bahagian 4: Cuci Mata di Jalan TAR, Kuala Lumpur

| Tuesday, 22 May 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Cerita konvo masih lagi masih berlegar dalam kepala aku ni, masih segar masih ingat & masih lekat segala kenangan dengan kawan-kawan dan keluarga. Ini ada lagi 1 cerita yang aku nak kongsi dengan korang sewaktu kitorang ambik jubah konvo 5 Mei 2012 lalu.

Ini kisahnya, 6 Mei 2012 sehari selepas ambik jubah konvo ; aku, Wani, Ika, Nor dengan Anis jalan-jalan cuci mata kat Jln TAR yang popular dengan panggilan "Textile Street' (ni statement yang budak-budak Landscape bagi la kan). Segalanga berpunca dar Wani yang telah memaksa Ika (pemilik & pemandu Viva putih) untuk bawa kami yang datang jauh dari JB ni jalan-jalan.

Aku ni memang jenis yang suka berjalan, so aku follow je asalkan ada orang bawak dan tau tempat yang nak dituju. ORang macam aku yang jarang turun KL ni memang jakun kalau datang KL ni. Ye la, lama tak singgah dan banyak benda baru yang menghasilkan pemandangan baru bagi aku HOHO.


View KL yang belah ni masih sama dengan Maju Junction, Tune hotel dan juga laluan Monorel nih. susah nak lupa tempat ni sebab zaman Diploma dulu kitorang pernah jalan kaki dari sini sampailah Dataran Merdeka. Biasalah budak landscape, kerjanya jalan je! >_<

Sampai je Jln TAR terus lapar, teris terfikir KFC sebab paling senang nak makan kat KL ni sama ada KFC atau McD sebab dah tau harga dan boleh bajet. Tapi KFC tutup pulak time nih! Terpaksa masuk SOGO nak makan kat McD. Shopping tak lagi tapi dah penat berjalan. Dari arah SOGO sampailah ke Semua House then balik lagi ke SOGO, laparrrr...



Muka sebelum, semasa dan selepas makan di McD!

Dah kenyang, teruskan cuci mata! >_< Kali ni best sebab kitorang jalan dengan Kak Su Jln TAR a.k.a kak long kat sini. Tu haa si tudung hijau orangnya..



Sekarang ni musim tudung bawal, tudung yang dulu popular tapi kemudiannya dah diatasi oleh tudung fesyen baru (kalau tak silap tudung Ariani  kot yang first datang) then macam-macam jenislah yang aku pun tak pasti apa namanya tapi sekarang bawal ni dah kembali naik! Macam artis lama menyepi dulu tapi sekarang nama dah naik balik!.

Tudung 2 tone? tudung 3 tone? Lagi cantik 3 tone sebab color nampak mewah kot bagi aku tapi harga mahal sikit >_< Gambar atas ni, Nor tengan tunjuk tutorial kat Ika dengan Wani, nampaknya lepas ni diorang pun pakai macam ni jugak la HEHE.

Ada persamaan or memang tak nampak sama? meh sama-sama kita hayati..

Dalam keserabutan kedai pun kitorang sempat cari port nak bergambar. Agak pantang kalau nampak cermin sebesar manusia nih! >_<


Pilih punya pilih, tak ada yang sesuai. Inilah masalahnya kalau banyak sangat benda dalam kedai yang sama..makan masa nak pilih lepas tu dah tak tau nak beli yang mana, terus tinggal..tak beli apa-apa pun.

Mek Ika tengah cuba kasut/heels/wedges (macam salah eja je!) untuk konvo!

Suasana KL seperti biasa, sibuk dengan orang ramai yang datang membeli-belah kat sini. Aku turun sini seminggu selepas perhimpunan BERSIH 3.0 yang mana dah tak ada bekas pun! Dah cantik macam biasa dah. TAHNIAH untuk DBKL!

Ni realiti or hipokrit? Aku tengok senyum Kak Su tu lain macam je!

Misi mencari tudung yang boleh match dengan baju kurung! Penat jugak nak cari sebenarnya. Kena gigih mencari.

Misi memadankan baju dan tudung! Semoga berjaya.

Ini pun tengah try & error dan akhirnya inilah yang dipakai sewaktu istiadat!


Perrghhh! Kerongsang yang selalu kita nampak kat Tudung Fareeda 3 layer tu! Tapi kat sini murah sikit #eh, murah banyaklah! Penat tawar menawar..

Nak tau kat mana? Ni kat dalam butik Wanita Pertama atau nama komersilnya Butik First Lady. Pertama kali aku masuk weyh HAHA. Ni disebabkan nak tolong Nor cari baju yang paling sesuai la untuk istiadat + baju raya. Setelah dibincangkan akhirnya dapat yang ni. Batu-batu kat lengan tu buat baju ni nampak WOWWWW!!!! 

Tengah otw balik ke paking kereta, ternampak bangunan ni. Lokasi aku tak ingat kat belah mana tapi nampaklah dari sini. Strukturnya agak senget dan sampai skearang aku tak dapat bayangkan bangunan apa ni ek. Lagi 1 adakaha bangunan ni sedang dirobohkan ataupun sedang dibuat? Kalau tengok tingkap kat bawah tu macam tengah dirobohkan je. Apa paun kami selamat sampai ke Shah Alam dengan jayanya >_<

KISAH KONVO 76 Bahagian 3: Gathering di Ole-ole Sek. 18 Shah Alam

| Monday, 21 May 2012
Assalamualaikum kawan-kawan..
Terus ke bahagian ketiga KISAH KONVO 76 aku ni dan kali ni nak cerita pasal kitorang punya gathering di Ole-ole Seksyen 18 Shah Alam. Lepas ambik jubah, pre-convocation shooting dan solat kitorang terus ke Seksyen 2 Shah Alam makan ABC then baru gerak terus ke Ole-ole Seksyen 18 tu.Agenda utama kat sini; Boling dan karok! >_<

Tapi sementara menunggu yang lain-lain tu sampai, aku, Senan ngan Zul layan 5 lagu dulu kat K-Box hehehe ... lama dah tak nyanyi, cukuplah aku 2 lagu; Pada Syurga Di Wajahmu dengan Sejarah Tak Mungkin Berulang..

For the first time, si Zulhasnan a.k.a Zulsenan mi nyanyi dengan penuh perasaan. Suara die WOWWWWWWWWWW!!!! .. lagi sedap dari aku beb! Lagi-lagi bila nyanyi lagu Anuar Zain, aku terkesima sampai patah tulang jari kelingking aku ni. Bila dia nyanyi, aku trbayang Adira sebab diorang ni orang Sabah, ada slang sendiri tapi bila nyanyi jadi macam orang biasa nyanyi..

Kalau nak main kat sini kena follow the rules, tak boleh lawan sebab nanti lampu kat lane korang akan off so tak boleh main.

Lama dah tak main boling, last sekali main kat PAS kot tapi rasanya dah lama dulu, semester 04 degree..huyooo lama weyh!


ehehehhehe >_____< dari pagi tadi sampailah dah malam still dengan baju kurung, maintain cantik je!

3 Anak dara yang cantik-cantik tapi rasanya mereka ni dah dimiliki kot..sorry tapi takpe jejaka kat belakang tu ada, kalau berani la..


Kak Siti sedang sopan membaling bola, tapi strike dowhhhhh!!!


Lama dah tak membaling, game pertama okay la tapi masuk game kedua dah pancit, hilang fokus!


Bergambar bersama artis, Lynda Roslan >_<

Datin-datin yang hot~~! Rasanya kau Farah makin slim la. >_<

Zulhasnan bersama En Prof. yang pendiam >_<

Kawan baru >_<

Aku pun nak jugak tangkap gambar dengan artis, tukang support!

Aksi sempoi Zul a.k.a Mamu bila dapata jatuhkan pin/ tak dapat jatuhkan..haha

Gambar khas buat awek Mamu! sebab die yang suruh ambik gambar ni & selamat sampai ke tangan beliau. Awek Mamu tumpang bangga sebab ada kawan yang jadi artis >_< termasuk aku jugak beb, rezeki masing-masing kan.

Bola paling pantas hasil hayunan mantap dari Abg Long Acab! Tengok body beb! *_*

Keputusan akhir, aku kalah tapi bukan tercorot (nasib baik)! HAHA So sebelum beredar, kitorang rakamkan kenangan bersama ketika ini. Maklumlah memang susah nak jumpa lagi lepas ni sebab masing-masing ada komitmen masing-masing.

Gathering kitorang tak habis kat situ je ye, kitorang pegi bilik sebelah; It's karaoke time! Lama dah aku tak karok beb sebenarnya so ini peluang nak lepas geram & try lagu yang tinggi tapi jangan yang susah! Aku pernah try lagu Beribu Sesalan tapi sungguh! Sangat susah lagu ni nak bawak. Kena pandai main suara. *berangan lebih!

<---- Tangan ko tu kenapa?!
Seat kosong tu untuk aku.. Aku tak pernah karok dengan majoriti orang-orang dalam ni terutamanya si Wani, Acab, Mahira, Zulhasnan dan Fiq (separuh gambar) dan lagi 1 dengan orang baru mesra dengan panggilan Apek, kawan si Anis tu..kawan ek?

Inilah aku punya ex-classmate, ex-roomate, ex-housemate, ex-sembangmate dan segalanyalah sepanjang kami study! Lagu yang paling sedap dia ni bawak dan kitorang suka iaitu Sedetik Lebih dan Awan Nano. Selalu dia memang pilih lagu ni, korang nak tau memang sedap kalau dia bawak lagu nih! Boleh tahan weyh, kalah suara aku >_<

Selalu aku berduet dengan beliau nih lagu Senja Nan Merah tapi malam tu tak dapat sebab banyak persaingan. Lagipun pakwe kesayangan beliau ada sebelah, kena jaga tatasusila HAHA

Masing-masing dengan muka penat yang berjaya di'cover' dengan lagu-lagu yang best! HAHA

Gambar terakhir di 'gathering' ini. Masing-masing dah penat, mengantuk dan esok aku ade rancangan lain dengan Wani & Ika. Nak tau cerita? tunggu entri seterusnya nanti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean