header

header
hairie

KISAH AIDILFITRI 2012: Pelita raya~~ *testing2!

| Thursday, 9 August 2012
Assalamualaikum kawan-kawan...
Dah lebih 15 hari kita berpuasa, alhamdulillah dan dah nak sambut raya kan~~ sekejap je masa berlalu. Entri kali ni berkisar pasal benda-benda yang berlaku sebelum aidilfitri menjelma dengan yakinnya #eh

PELITA! tradisi raya sejak zaman sekolah dulu sampailah sekarang, aku still pasang pelita ok! Pelita raya adalah pelita yang menggunakan minyak tanah/minyak diesel sambil digantung menggunakan paku pada kayu/buluh. Ok itu adalah pelita raya style kampung yang aku suka HAHA Pagi-pagi dah kutip pelita sebab kalau lewat nanti takut ada manusia lain yang mengambil dengan sengaja tanpa kebenaran.
Ada yang kata napa tak pakai besi lepas tu sapu minyak then boleh pakai tahun-tahun hadapan..nape tak pakai lampu elektrik tu je? lagi senang dan tak payah susah-susah nak pasang pelita. <--- ini orang-orang kata laa...

Bagi aku, pelita raya yang tradisional punya style adalah menggunakan buluh/kayu lepas tu pakai pelita besi yang guna minyak tanah/diesel. Aku rasa style ni lagi best & sangat nostalgia. Lagipun sekarang ni aku boleh bagi komitmen yang agak tinggi pasang pelita ni sebab tu la aku gagahkan diri buat semua ni. Tak ada masalah sangat lah! Penat? memang penat lagi-lagi time puasa nak tebang buluh. Tapi serius best kalau dah pasang! >_<

Sambil pasang pelita sambil main mercun sambil suka-suka HAHA sangat best dowhhh~~~ ok tu je nak cakap! jumpa entri lain >_<


5 Readers:

{ Phat } at: 9 August 2012 at 13:17 said...

wah meriah ko ..aku je x beli lagi pelita ni hehehe

{ Mira Adzlia } at: 9 August 2012 at 13:28 said...

ptutlah pelita yg kt tepi jln slalu ilang..ni la pcilok nye..hihihihi....

{ :: Mrs.Eady :: } at: 9 August 2012 at 13:29 said...

pelita minyak tanah????30 thn duk kat bandar ni dik....

{ OrangBiasa } at: 9 August 2012 at 15:18 said...

untung la.. aku ni sehari seblom raya baru dpat blek kmpg tercinta~

{ Faizul Osman } at: 9 August 2012 at 18:32 said...

dulu, selalu jugak pasang pelita ni... tp, skrg ni tak plak... malas nak pasang...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/semangat-buat-dato-lee-chong-wei.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GengCyber.com

Apesal.com

 

Copyright © 2010 HAIRIEcerulean